Brambory na pánvi se slézem kučeravým

paulpaul Kuchař: paulpaul

Doba přípravy: 20 + 40 min. 2 porce Bramborová jídla 2 názory

Suroviny

800 g brambor
100 g klobásy
3 vejce
1,5 dl mléka
1,5 dl kečupu
50 g slézu kučeravého - (listy)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme. Na pánev dáme trochu oleje, pokládáme polovinu brambor.

  2. Na to poukládáme na kolečka pokrájenou klobásu nebo na kostičky měkký salám, na to posekané listy slézu, trochu posolíme, okořeníme a polijeme kečupem.

  3. Dále dáme druhou polovinu brambor, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Mezitím si rozšleháme vejce v mléku, nalijeme na brambory a přikryté pod pokličkou dodusíme, dokud se vejce nezatáhnou.

  4. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vysušíme. Na pánev nalijeme trochu oleje, dáme brambory, osolíme, opepříme a opečeme. Mezitím si klobásu (měkký salám) nakrájíme na kostičky. Když jsou brambory skoro hotové, přidáme klobásu a obojí ještě chvíli opečeme.

  5. Přidáme listy slézu pokrájené na proužky, promícháme a ještě podusíme pod pokličkou. Nakonec přidáme rozšlehané vejce s mlékem a necháme dusit na pánvi přikryté pokličkou, dokud se vejce nezatáhnou.

Poznámka

Sléz kučeravý je zapomenutá léčivá zelenina, listy obsahují slizové látky, silice, třísloviny.

Využití - nejlépe čerstvé, do salátů, dále do polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy. Vysušené listy (5:1) na čaj.

Je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené. Částečně je mrazuvzdorná.

Usnadňuje vykašlávání, působí při průduškových katarech, dýchavičnosti, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalech měchýře, hojení bércových vředů atd.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Brambory na pánvi se slézem kučeravým

  • paulpaul paulpaul(autor receptu)

    Jana Remkova: Mohu vřele doporučit, je to chuťovka a přitom je to i zdravé, i méně náročné na energii (nemusíte zapínat troubu) :-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Hmmm, musím si najít, co je to ten sléz :-), když to vidím na obrázku, nějak nevím ..

    Odpovědět

Tématické fráze: brambory do panve brambory na pánvi brambory na panvi se salámem polévka ze slézu opečené brambory na pánvi za syrova