

Slezská mrkvová polévka
Suroviny 10 porcí (3 litry)
- 375 g mrkve
- 100 g másla
- 0,5 l 33% smetany (šlehačky)
- 1,5 l vody
- 3 kostky slepičího bujónu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 plechovka sterilovaného hrášku Bonduelle
- 0,5 vody
- 1 lžička soli
- 2 lžíce vegety (dle chuti)
- petrželová nať
Postup přípravy receptu
V 1,5 l vroucí vody rozpustíme slepičí bujón.
Mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky a na polovině másla dusíme pod pokličkou na mírném ohni 40 minut doměkka.
Poté ji dáme do mixéru, přidáme 0,5 l vody a rozmixujeme.
Z druhé poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme připraveným vývarem, rozšleháme a 10 minut povaříme.
Potom přidáme smetanu a rozmixovanou mrkev. Přivedeme k varu.
Ochutíme vegetou, solí a nakonec přidáme sterilovaný hrášek.
Na talířích zdobíme sekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Tato mrkvová polévka je velmi luxusní a má lahodnou smetanovou chuť, i zapřísáhlí odpůrci mrkve si ji zamilují, protože ani nepoznají, že je z mrkve :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slezská mrkvová polévka
-
Body dávam len tomu jedlu, ktoré som uvaril. Polievka mi chutila aj bez hrášku, ktorý som doma nenašiel. Krásnu krémovú chuť jej dala smotana. (+1)
-
Polévka byla moc dobrá, přidala jsem krupicové nočky
Přidávám foto
-
sarinda77: děkuji za pochvalu..pošlu dál..mamince mého přítele, od které tuhle vynikající polévku mám
-
Zkusila jsem včera uvařit a dostala pochvalu
tak tě duckie taky chválím
a posílám
-
duckie, určitě tu polívku vyzkouším
-
Marsi Mesi: recept mám od vynikající kuchařky - maminky mého přítele ze Slezska
-
Polívečky ty já ráda
Slezská polívka od Pražandy...dobrýýý
-
mňam, ta je
-
-
ta je boží,jako sluníčko...