Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stromečkový perníkový dortík

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 738 kJ /
6 630 kcal
Bílkoviny66,26 g
Tuky338,47 g
Vláknina28,65 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 470 mg
Sůl0,88 g
Sacharidy815,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte rozklepnutá vejce (jestliže se základ srazí, není to na závadu). Zvlášť promíchejte v misce metličkou mouku s nasekanými „lískáči“, kakaem, oběma druhy kypřicího prášku a kořením. Krok 2: V další misce umíchejte dohladka med s ohřátým mlékem a tekutinu zapravte stěrkou střídavě se sypkou směsí do vyšlehaného krémového základu. Propracované těsto nalijte do polokulovité kovové misky o průměru cca 20 cm, kterou jste v předstihu vytřeli máslem a vysypali pečlivě hrubou moukou a vložte vše do trouby vyhřáté na 180°C. Krok 3: Asi po 30 minutách pečení snižte teplotu na 160°C a korpus při ní dopečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte v misce po vyjmutí z trouby 5 minut vydýchat, vyklopte ho pak na mřížku a zcela zchladlý uložte do druhého dne v chladu (perník se díky tomu rozleží a nebude drolivý). Krok 4: Korpus následně 2-3x prokrojte nožem s vroubkovaným ostřím a připravte krém, tak že máslo vyšlehejte důkladně s medem a zapravte do pěny prosáté kakao. Většinou krému potřete všechny pláty, polokulovitý korpus opětovně složte a celý potřete zbylým krémem. Takto upravený nechte v chladu ztuhnout. Krok 5: Modelovací hmotu mezitím obarvěte na zeleno, důkladně ji propracujte a vyválejte s ní větší kruhový plát, kterým ztuhlý korpus potáhnete. Přebytek potahu po obvodu odkrojte s přesahem cca 1 cm, který založíte pod korpus. Krok 6: Povrch uhlaďte a dortík hned rozdělte ostrým dlouhým nožem na 6 stejně velkých výsečí. Na povrch každého dílu přilepte pomocí alkoholu cik cak shora dolů tence vyválený proužek fondánové hmoty (navodí iluzi řetězu), který doplníte ozdobami (lentilky, hvězdičky, vločky, barevné perličky apod.).

Zveřejněno 1. 12. 2015

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotonávod jak na krok za krokem najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/stromeckovy-pernik...

Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Stromečkový perníkový dortík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zyzq

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Stromečkový perníkový dortík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zyzq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
perníkovy dortíčky, modelovací čokoláda s medem recepty, pernikovy korpus, tncz nova, nejrecepty video, stromeckove cukroví recepty, perníkový kmeny, zdobeny pernikovy dorty, dorty recepty pernikovy, zdobený perníkový potah, perníkový dort, nejrecepty vanocni cukrovy, fondanovy perník, cukrový potěr na perník, minilentilky, co se zbylými perníčky, nejrecepty.cz vánoční cukroví, perníkový korpus recept, modelovací hmota nejrecepty, top recepty

Suroviny:
máslo, cukr krupice, vejce, mouka hladká, ořechy lískové, kakao, kypřící prášek do pečiva, prášek do perníku, koření do perníku, med tekutý, mléko, máslo, med tekutý, kakao, hmota modelovací, potravinářské barvivo gelové, čokoládové minilentilky, zdobení, alkohol

Přidat fotografie receptu