Škvarkové pečivo podle našich babiček

frejka55 Kuchař:

Slané pečivo 0 názorů

54

Suroviny

300 g hladké mouky
sůl
0,5 prášku do pečiva
250 g mletých škvarků (nejlepší jsou domácí)
1 vejce
4 lžíce mléka (dle potřeby)
vejce na potření
kmín či mák na posypání
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Recept vychází ze Škvarkových placek, které dělávaly ve vesnických chalupách naše babičky poměrně často. Při zabíjačce se škvařilo ve velkém sádlo, ze kterého zbyla spousta škvarků. A ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly zmiňované placky. Připravovaly se z bramborového těsta i z mouky, ale škvarky se do výchozí hmoty přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo obzvlášť oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci zakousnout si je i k čaji, dobré husté polévce anebo jen tak se salámem.

  2. JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Do misky nasypte mouku, přidejte jemně mleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Následují vejce a dle potřeby mléko (množství odvisí od obsahu sádla ve škvarcích).

  3. Vypracované vláčné těsto nechte asi 30 minut v chladu odležet, poté z něj vypracujte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary (zde čtverečky).

  4. Kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte.

  5. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

  6. NAŠE TIPY:
    Škvarkové těsto můžete také vtlačit do formiček na pracny (tvar je jen na vás). Pečou se pak stejně dlouho. Formičky také nemusíte vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.
    Příliš „vánoční tvary“ pro tento druh pečiva raději vynechejte. Pokud je budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta přidejte spíše méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější

Poznámka

Fotonávod najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/co-k-vinu-skvarkov...

Podrobný recept na domácí škvarky ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/zabijackove-lahudk...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkové pečivo podle našich babiček

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo