Vánočka s vinnými rozinkami

Marri Kuchařka: Marri

Doba přípravy: 40 minut pečení, 2 hodiny kynutí Moučníky , Kynuté 4 názory

Suroviny

300 g hladká mouka
22 g droždí
1 ks vejce + 1 žloutek
100 ml mléka
70 g másla
40 g cukru moučka
špetka soli
rozinky dle chuti
červené víno
vlašské oříšky
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Namočila jsem si rozinky do vína.

  2. Nejdříve jsem si připravila kvásek, do půlky vlažného mléka jsem rozdrobila kvasnice, přidala lžičku cukru a nechala jsem kvásek vzejít na teplém místě u topení cca 10 minut než nakynul.

  3. Máslo jsem si rozpustila na minutu v mikrovlnné troubě.

  4. Mezitím co kynul kvásek, jsem prosila mouku, přidala cukr, špetku soli, změklé máslo a směs promíchala.

  5. Do sypké směsi jsem poté přidala vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek.

  6. Zpracovávala jsem těsto vařečkou do hladké konzistence, těsto ze začátku lepilo, ale hnětením se lepit přestalo.

  7. V misce jsem nechala těsto kynout cca 2 hodiny na teplém místě. Těsto zvětšilo svůj objem cca 2,5x.

  8. Vysypala jsem těsto na plochu a zapracovala namočené rozinky, rozdělila na 3, 2 a 1 část. Rozehřála jsem si troubu na 200°C.

  9. Z částí jsem si uválela válečky a zapletla vánočku.

  10. Vánočku jsem dala na plech vyložený pečícím papírem, pomašlovala žloutkem a posypala vlašskými ořechy, zafixovala špejlemi a nechala ještě na plechu cca 15 minut než se vyhřála trouba a pak ji dala péct.

  11. Prvních 5 minut jsem ji pekla na 200°C, poté jsem dala teplotu na 170 °C a pekla 35 minut v horkovzdušné troubě.

Poznámka

VÁNOČKU JSEM PEKLA POPRVÉ -

Vánočka je chuťově dobrá, měkká, vláčná, ale rozjela se mi. Možná byla špatně zafixovaná špejlemi nebo bylo málo hutné. Chtěla jsem hodně nadýchanou, nadýchaná byla, ale ještě bych si ji přála více.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vánočka s vinnými rozinkami

  • Marri Marri(autor receptu)

    yanull: určitě děkuji, jen me zajímá, kde je zakopaný pes, jestli v rukách a špejlích, nebo ingrediencích, něčeho málo či více?

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jak píše Jitka, napoprvé je Tvoje vánočka velmi zdařilá. I zkušeným se občas rozjede, tak z toho si nic nedělej a pamatuj, že jedině cvik z Tebe udělá mistra ;-):-);-):yes::-K +2

    Odpovědět

  • Marri Marri(autor receptu)

    hosta: jej máslo mi uteklo omylem, doplním. Napsala jsem i dotaz na diskuzi na rady, mrkneš prosím?

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Napoprvé ji máš moc pěknou. Doporučuju ti mašlovat vajíčkem až po nakynutí a dát možná více špejlí;-) Někam do textu si možná doplň, kdy přidáváš máslo a rozinky - já až po prvním vykynutí, pak zapracuji a těsto s tukem a rozinkami nechám překynout ještě jednou

    Odpovědět

Tématické fráze: vánočka recept kdy maslovat vanocku top peceni pečení vánočky