Vánočka s brusinkami

Marri Kuchařka: Marri

Doba přípravy: 45 minut pečení - 4 hodiny kynutí Moučníky , Kynuté 15 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
62 g sádla
62 g másla
2 žloutky
100 g cukru moučka
250 ml vlažné vody
42 g čerstvé droždí
hrst brusinek naložených v rumu
špetka soli
špetka muškátového oříšku
lžička vanilínového cukru
lžička strouhané kůry z citronu
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek.

  2. Cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny.

  3. Smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a muškátový ořech.

  4. Nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát.

  5. Do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto.

  6. Nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny.

  7. Těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku.

  8. Na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat.

  9. Peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut.

Poznámka

Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánočka s brusinkami

  • Marri Marri(autor receptu)

    Jana Remkova: Janičko, děkuji :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Paráda!!!:yes:

    Odpovědět

  • Marri Marri(autor receptu)

    spagetka: aha, dobre, mě právě zajímalo, zda to má vliv na chuť či nadýchanost, taky olej moc nemusím.:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Marri: olej bych nedoporučovala, zůstala bych u másla a sádla. Už nevím přesně v čem jsem to vyměnila a prostě olej mi tam vyloženě neseděl, nebylo to ono

    Odpovědět

  • Marri Marri(autor receptu)

    hosta: budu budu :))

    zizala: no to jo, ale něketří moji strávnici je vyrýpavají, tak takto to maji snazší :D

    jaky bude rozdíl, když vyměním máslo a sádlo za olej, prosím?

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Dovolím si doporučit zapracovat brusinky při posledním hnětení těsta u bodu 6. Budou rovnoměrně rozptýlené v těstě ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Marri::-)):-)) tak trénuj z tohoto těsta mazanec, velikonoce na krku...:-D

    Odpovědět

  • Marri Marri(autor receptu)

    hosta: jen je mi lito přítele, asi bude teď jíst jen vánočky :D

    Odpovědět

  • Marri Marri(autor receptu)

    hosta: no musím říct, že toto těsto práve moc nelepilo, ale určítě zkusím, láká mě jakákoli nadýchanost :D :):-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Marri: určitě - a daleko lépe se s těstem pracuje, vůbec se nelepí, je pružnější:-)

    Odpovědět

  • Marri Marri(autor receptu)

    hosta: jo,tak na to jsem zapomněla, tak příště, děkuji :) bude to pak vláčnejší asi, že?

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Dobře využíváš rady, myslím, že kostička droždí na tohle množství mouky je akorát, prášek bych asi nedávala. Zkus příště - při dvojím kynutí - nechat nejdříve vykynout bez tuku, přidat ho až při druhém kynutí. Když dáš dřív tuk než vodu či mléko, mastná mouka tak dobře nevstřebá tekutinu. Na těstě při zpracování poznáš ten markantní rozdíl na vlastní oči (či ruce);-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Marri:vím, že někdo přidává i prdopeč, já to nikdy nekombinovala, takže já ti neporadím ;-)

    Odpovědět

  • Marri Marri(autor receptu)

    spagetka: Děkuji děkuji :-K ale jeste to neni uplně dle mých představ, mám další tip, přidat lžičku prdopeče, co na to říkáš?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tak tohle se ti fakt povedlo :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: babicovy dobroty 16.1.2016 grilovaná vánočka pečení vánočky brusinky čerstvé droždí nejlepší vánočka se sádlem recept vanocka recept s brusinkami nejlepší vánočka ze sádla vánočka z polohrubé mouky a sadla top recepty na vánočku diskuze k vanocce vánočka se rozjela babicovy vánočka recept na kynutou buchtu s rozinkami a pomerančovou kurou nejlepší zpracování vánočky vánočka z pekárny na chleba vánočka z hladké mouky