Postup přípravy
(Příklad: z 500 g celkové předepsané hmotnosti mouky použijeme 50 g mouky, které rozmícháme a zahřejeme v 250 g vody) Krok 2: V kastrůlku metličkou rozšleháme odváženou vodu a mouku. Za stálého míchání přivedeme k teplotě 65 °C (trvá to jen 2-4 minuty). Krok 3: Odstavíme z vařiče, ještě chvilku promícháváme a pak volně zakryjeme a necháme vychladnout. Zcela vychladlé dobře zakryjeme třeba fólií a uložíme do lednice, kde tangzhong vydrží až 3 dny. Krok 4: Před pečením je třeba tangzhong z lednice vyjmout dříve a nechat ho aspoň hodinu v teple místnosti ohřát. Krok 5: Tangzhong /čteno tangžong/ není kvásek, ani bešamel nebo jíška, jak se někde občas píše. Spíš by se dalo říct, že jde o způsob, jak dosáhnout opravdu nadýchaného, měkounkého kynutého pečiva.
Při teplotě kolem 65°C začně škrob v mouce želatinovat, vytvoří gel. Ten pak v budoucím těstě pomáhá vázat víc vody. Střídě pečiva tangzhong dodává větší nadýchanost, měkkost i elasticitu a brzdí její vysýchání, udržuje ji dlouho vláčnou a čerstvou.
Zveřejněno 20. 6. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tangzhong
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3XkM
Moje poznámka
Tangzhong
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3XkM
Nejnovější recepty
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 11 hodinami
Žampiónová směs s mrkví a fazolemi
Přidáno před 15 hodinami
Meruňkový nákyp
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 17 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno 19. 6. 2025 16:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Žampionovo-bramborová polévka
xSarka před 7 minutami
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Martina68 před 9 hodinami
Domácí Mrkvový dort
Alena Kovarova před 10 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Alena Kovarova před 10 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
veronikamaskova@email.cz před 12 hodinami
Borůvkový koláč I.
RencaBarca před 13 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 13 hodinami
Pekingská polévka
Hanina_ před 13 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Jakubka před 13 hodinami
Bramborové knedlíčky do polévky
ldislav před 14 hodinami
Tématické fráze:
thang zong,
brioška tangzhong,
thangzhong,
thangzong,
tanzhong a chleba,
tanzhong,
co nahradí droždí,
toustový chleba s tangzong,
tangzong recept,
recept thang zong,
recept na thang zong,
thang zong vánočka recept,
thang zong peceni,
tvarování kynutého pečiva,
tanghzong,
tangzhong chleba,
tangshong,
briosky s tangzhong,
kváskový chléb s tangzhong,
recept na tangzong
Komentáře (9)
Nadýchaný a měkounký kváskový chleba, který vydrží dlouho jako čerstvý, umím udělat i bez tangzhongu
-----------------------------
Např recept na buchty:
500 g mouky polohrubé - 50 g odeberu na tangzhong
250 ml mléka vlažného - použiji na tangzhong ?
20 g droždí - kvásek
50 g cukru
špetka soli
1 žloutek
60 g tuku rozpuštěného
-----------------------
Na tangzhong odeberu 50 g mouky a místo 250 ml mléka použiji vodu? Pak už mi nezbyde tekutina na kvásek, bude-li se dělat.
Teď mě napadá, nemohli to dělat i naši předci, samozřejmě by tomu asi řikali jinak? já pořád nemůžu přijít na to, kde jsem to slyšela, na netu určitě ne ....