Smrduté hadovky s barevnými rajčaty

Houby Doba přípravy: 10minut 13 názorů

Houby Doba přípravy: 10minut 13 názorů

Suroviny 2 porce

6 hadovek smrdutých (pouze mladé plodnice tzn. neporušené koule)
2 vejce
1 a 1/2 lžíce hladké mouky
půl lžičky kořenící směsi (např. bezglutamátová Vegeta)
olej na smažení (jen ne palmový)

Postup přípravy receptu

  1. Houby zbavíme opatrně nožíkem vrchní ochranné bílé slupky a zbytku slizkého hlenu, který pak spláchneme na WC . Pokud nám lepkavý sliz ulpěl na prstech, což se může stát ,nic se neděje, vodou a mýdlem jde celkem dobře dolu. Zůstanou nám nazelenalé, čisté, kulaté malé míčky potažené jemnou vláknitou síťkou bílé barvy, tu neodstraňujeme. Houbičky pak na prkénku nakrájíme na slabší plátky silné asi 3-4 mm.

  2. Připravíme si pánev, do ní dáme olej a necháme rozehřívat pomalu na plotně. Mezi tím si v misce vytvoříme klasické těstíčko z rozšlehaných vajec do kterých přidáme mouku a Vegetu .Vše jednoduše vidličkou našleháme a naházíme tam houby. Jakmile dáme kapku těstíčka do oleje a začne se smažit, můžeme tam přendávat vidličkou namočené houby v těstíčku, hned z misky a lehce, jako každé houbové řízky osmahneme po obou stranách...cca 2 minuty z každé strany. Hotové , do růžova osmahnuté smrdutky dáváme na ubrousek odkapat ze zbytku oleje. Houby mají jemnou chuť , která se nejvíce podobá pstruhové rybě.

  3. Jako příloha se hodí pro případ bezmasého oběda bramborová kaše a rajčatový salát s balzamiko zálivkou. Na svačinu jakékoliv pečivo chutí méně výrazné, volila jsem kmínový chléb a doplnila jsem tuto svačinu barevnými rajčátky. Lze použít zeleninovou hořčici, čatní atd.

Poznámka od kuchařky

Doufám, že nebudu poslední a různé variace budou brzo následovat. Vzhledem k tomu, že nám houby chutnaly a přežili jsme jejich konzumaci, obohatila jsem tento houbový seznam a ráda. Zaexperimentujte si a překvapte přátele. Stojí to za to. Nezapíjet alkoholem, přece jen je to houba a s ní alkohol moc do kupy nejde. A také méně hub v tomto případě znamená více.

Komentáře k receptu Smrduté hadovky s barevnými rajčaty

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    TanyaHay: tak dobře,zkusím to;-)

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autor receptu)

    Elina: Tak jdi za tím smrádkem vzdechliny...je to živočišné a zdravé pátrání, až se člověk pak potká se smrtí, nevyděsí se:-)

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autor receptu)

    Hosta: Srandičky, jo? Hřiby Satany nejenže nechávám být, nekopu do nich ... a ještě jsem neslyšela že by je někdo vařil...:-)....pokud vím, tak je jen čarodějky a bylináři sušej a přidávají na lektvary proti bolestem ....kvůli obsahu hořčinů!!

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autor receptu)

    maris: Aháááá:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Proti gustu žádný dišputát:-) - díky bohu začaly růst houby "normální", jinak by se tu možná zas objevil guláš z hořčáků;-)

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    TanyaHay: Tak do lesa chodím už 50 let ale nevšimla jsem si takové houby.Nějaký smrádek občas cítím,ale přirovnávala jsem to nějaké vzdechlině.Asi se budu muset kolem sebe lépe rozhlížet

    Odpovědět

  • maris maris

    TanyaHay: děkuji za radu, číst umím a myslím taky, proto jsem napsala svůj názor, kdybych nemyslela, tak bych žádný neměla.;-)

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autor receptu)

    spagetka: díky za doplnění..za syrova jsem je nejedla, určitě brzo vyzkouším.... tady je jasné, že záměna s něčím jedovatým nehrozí a je to jen o tom , jak dokážeme překonat ostych k experimentování.

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autor receptu)

    maris: děvče..lépe čti a mysli...

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autor receptu)

    Elina: Fotka dospělých plodnic je všude..zadejte na Google obrázky Hadovka smrdutá.....V lese se pozná podle čichu.Dospělá plodnice smrdí na sto honů, ale v její blízkosti najdete skoro ještě u země malé kožovité koule. Ty se jedí...ta která vás přitáhla k těm mladým svým pachem samozřejmě ne:-)Výhoda je, že nemusíte hledat očima, ale sama vás upozorní, kde je, když půjdete po čuchu. Nebojte se ji ochutnat.Stojí to za to.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    O hadovce více v odkazu. osobně si také neumím představit, že bych tuto houbu sbírala, ale proti gustu......
    http://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/92/Hadovka...

    Odpovědět

  • maris maris

    Já si neumím představit smrdutku připravovat,:-O snad jen kdybych trpěla ztrátou čichu.;-):-D, jestli tedy máme na mysli stejnou houbu, ta co myslím já, je v lese cítit široko daleko:-)

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    To vypadá zajímavě a mě byto určitě i chutnalo,houby mám ráda.Musím ale přiznat že nevím jak ta hadovka vypadá:-(Škoda že jste tam nedala fotečku.<3:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: houba co smrdi hřib smrdutý houba ktera smrdi houba smrdí smrduté brambory řezy z hadovek smrdute houby houby smrduté houba bila kulata sliz houba koule slizka houby smrdutky hadovka houba hřib hadovka sliz z hladké mouky a oleje houbičky z vajec a rajčaty silně smrdutý hlenů z hadovek recepty s hadovek houbové řízky z hadovky hadovka hrib