Smrduté hadovky s barevnými rajčaty

TanyaHay Kuchařka: TanyaHay

Doba přípravy: 10minut 2 porce Houby 13 názorů

řízečky z hadovky smrduté s barevnými rajčaty
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Přidat další fotografii

Suroviny

6 hadovek smrdutých (pouze mladé plodnice tzn. neporušené koule)
2 vejce
1 a 1/2 lžíce hladké mouky
půl lžičky kořenící směsi (např. bezglutamátová Vegeta)
olej na smažení (jen ne palmový)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Houby zbavíme opatrně nožíkem vrchní ochranné bílé slupky a zbytku slizkého hlenu, který pak spláchneme na WC . Pokud nám lepkavý sliz ulpěl na prstech, což se může stát ,nic se neděje, vodou a mýdlem jde celkem dobře dolu. Zůstanou nám nazelenalé, čisté, kulaté malé míčky potažené jemnou vláknitou síťkou bílé barvy, tu neodstraňujeme. Houbičky pak na prkénku nakrájíme na slabší plátky silné asi 3-4 mm.

  2. Připravíme si pánev, do ní dáme olej a necháme rozehřívat pomalu na plotně. Mezi tím si v misce vytvoříme klasické těstíčko z rozšlehaných vajec do kterých přidáme mouku a Vegetu .Vše jednoduše vidličkou našleháme a naházíme tam houby. Jakmile dáme kapku těstíčka do oleje a začne se smažit, můžeme tam přendávat vidličkou namočené houby v těstíčku, hned z misky a lehce, jako každé houbové řízky osmahneme po obou stranách...cca 2 minuty z každé strany. Hotové , do růžova osmahnuté smrdutky dáváme na ubrousek odkapat ze zbytku oleje. Houby mají jemnou chuť , která se nejvíce podobá pstruhové rybě.

  3. Jako příloha se hodí pro případ bezmasého oběda bramborová kaše a rajčatový salát s balzamiko zálivkou. Na svačinu jakékoliv pečivo chutí méně výrazné, volila jsem kmínový chléb a doplnila jsem tuto svačinu barevnými rajčátky. Lze použít zeleninovou hořčici, čatní atd.

Poznámka

Doufám, že nebudu poslední a různé variace budou brzo následovat. Vzhledem k tomu, že nám houby chutnaly a přežili jsme jejich konzumaci, obohatila jsem tento houbový seznam a ráda. Zaexperimentujte si a překvapte přátele. Stojí to za to. Nezapíjet alkoholem, přece jen je to houba a s ní alkohol moc do kupy nejde. A také méně hub v tomto případě znamená více.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Smrduté hadovky s barevnými rajčaty

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    TanyaHay: tak dobře,zkusím to;-)

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autorka receptu)

    Elina: Tak jdi za tím smrádkem vzdechliny...je to živočišné a zdravé pátrání, až se člověk pak potká se smrtí, nevyděsí se:-)

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autorka receptu)

    Hosta: Srandičky, jo? Hřiby Satany nejenže nechávám být, nekopu do nich ... a ještě jsem neslyšela že by je někdo vařil...:-)....pokud vím, tak je jen čarodějky a bylináři sušej a přidávají na lektvary proti bolestem ....kvůli obsahu hořčinů!!

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autorka receptu)

    maris: Aháááá:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Proti gustu žádný dišputát:-) - díky bohu začaly růst houby "normální", jinak by se tu možná zas objevil guláš z hořčáků;-)

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    TanyaHay: Tak do lesa chodím už 50 let ale nevšimla jsem si takové houby.Nějaký smrádek občas cítím,ale přirovnávala jsem to nějaké vzdechlině.Asi se budu muset kolem sebe lépe rozhlížet

    Odpovědět

  • maris maris

    TanyaHay: děkuji za radu, číst umím a myslím taky, proto jsem napsala svůj názor, kdybych nemyslela, tak bych žádný neměla.;-)

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autorka receptu)

    spagetka: díky za doplnění..za syrova jsem je nejedla, určitě brzo vyzkouším.... tady je jasné, že záměna s něčím jedovatým nehrozí a je to jen o tom , jak dokážeme překonat ostych k experimentování.

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autorka receptu)

    maris: děvče..lépe čti a mysli...

    Odpovědět

  • TanyaHay TanyaHay(autorka receptu)

    Elina: Fotka dospělých plodnic je všude..zadejte na Google obrázky Hadovka smrdutá.....V lese se pozná podle čichu.Dospělá plodnice smrdí na sto honů, ale v její blízkosti najdete skoro ještě u země malé kožovité koule. Ty se jedí...ta která vás přitáhla k těm mladým svým pachem samozřejmě ne:-)Výhoda je, že nemusíte hledat očima, ale sama vás upozorní, kde je, když půjdete po čuchu. Nebojte se ji ochutnat.Stojí to za to.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    O hadovce více v odkazu. osobně si také neumím představit, že bych tuto houbu sbírala, ale proti gustu......
    http://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/92/Hadovka...

    Odpovědět

  • maris maris

    Já si neumím představit smrdutku připravovat,:-O snad jen kdybych trpěla ztrátou čichu.;-):-D, jestli tedy máme na mysli stejnou houbu, ta co myslím já, je v lese cítit široko daleko:-)

    Odpovědět

  • Elina Elina(neregistrovaná)

    To vypadá zajímavě a mě byto určitě i chutnalo,houby mám ráda.Musím ale přiznat že nevím jak ta hadovka vypadá:-(Škoda že jste tam nedala fotečku.<3:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: houba co smrdi houba ktera smrdi houba bila kulata sliz houba koule slizka houba smrdí houby smrdutky smrduté brambory sliz z hladké mouky a oleje houbičky z vajec a rajčaty silně smrdutý hlenů z hadovek recepty s hadovek řezy z hadovek houbové řízky z hadovky smrdute houby smrdi houba houby smrduté houby ktere smrdi smrdutá houba hadovka houba

Zapomněl/a jsem heslo