Větrník z remosky

recepty73 Kuchař: recepty73

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 6 názorů

Suroviny

Karamelová náplň:
1,5 karamelového pudinku
600-700 ml mléka
cca 3-4 lžíce cukru krupice
50 g másla
Smetanová náplň:
500 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
Karamelová poleva:
220 g cukru krupice
cca 100 ml smetany ke šlehání
Odpalované těsto:
125 ml vody
50 g másla
špetka soli
100 g hladké mouky
3 vejce
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: vodu se solí a máslem svaříme v hrnci nebo kastrolu. Po svaření snížíme teplotu a naráz nasypeme všechnu mouku, kterou rychle vymícháme na hladké nelepivé těsto, které ještě zhruba minutku mícháme na mírném plameni. Pak těsto odstavíme a necháme zchladnout.
    Do zchladlého těsta postupně zašleháváme jedno vejce po druhém, až vznikne velmi lepkavé těsto, které přendáme na máslem nebo olejem vymazaný pečící papír, kde ho rozprostřeme a následně přeneseme do remosky s průměrem cca 30 cm.
    Remosku zaklopíme a pečeme cca 40 - 45 minut dozlatova. Neodklápíme ji příliš brzy, aby těsto "nespadlo" a pokud bude mít tendenci klesat, okamžitě remosku zaklopíme a ještě dopékáme. Po vychladnutí maxivětrník prokrojíme, nebojíme se nerovnosti těsta, každý kus je totiž originál a nikdy není stejný a rovnoměrně nafouknutý.
    Někdy se může stát, že budeme "slepovat" větrník z více kusů korpusu, ale výsledek stojí za to a nakonec stejně nikdo nic nepozná. Po naplnění karamelovým a smetanovým krémem se nedokonalosti ztrácí a poleva vzhled ještě doladí.

  2. Karamelová náplň: mléko smícháme s jedním a půl balíčku karamelového pudinku a cukrem a vše dle návodu na obalu uvaříme na tužší pudink, do kterého po odstavení z kamen ihned vmícháme pokrájené máslo do úplného rozpuštění. Ještě teplým pudinkem potřeme spodní díl prokrojeného větrníku, který jsme uložili na tác nebo mělký talíř. Pudink po natření necháme vychladnout.

  3. Smetanová náplň: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem na šlehačku a natřeme na vychladlý pudink. Šlehačkovou náplň zaklopíme vrchním dílem větrníku.

  4. Karamelová poleva: cukr necháme nejlépe v kastrolu bez míchání zvolna na mírném plameni rozpustit a zezlátnout do karamelové barvy. Pak opatrně přilijeme cca 80 ml smetany, ve které necháme zkaramelizovaný cukr za občasného promíchání rozpustit do krémovité konzistence. Pokud se vytvoří nějaké hrudky, nezoufáme, pomalým provařováním se samy za občasného promíchání rozpustí. Karamelovou polevou, kterou necháme částečně zchladnout, polijeme vrchní díl větrníku a dáme celé do chladna ztuhnout.
    Po ztuhnutí pokrájíme a podáváme.

Poznámka

Náplň do větrníku můžeme udělat dle vlastní chuti a zvyklostí. Toto je zjednodušená verze, kterou zvládne i začátečník ♥️

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 42 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Větrník z remosky

  • casino casino

    Korpus z remosky je úžasný nápad :yes:
    Dále je tu originální ono vzájemné prohození náplní :-)
    Leč škoda těch odfláknutých náplní...
    Vybavilo se mi cosi podobného (Větrník na plech), ale tam je náplň ještě bídnější než tady
    No, asi je to pouze můj problém který tkví v tom, že si pamatuju jak se dříve dělávaly (žloutková a karamelová šlehačka) a chutnaly kupované větrníky, že :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    recepty73: Hmm, že by??? Super nápad! :-O

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    JanaHl: Jana Dorazinová-Remková: ...díky:-K:-K ...Jani, já bych neházel flintu do žita a zkusil bych dortovou formu;-) ...čas už bys musela ohlídat, ale myslím, že problém to nebude ;-)
    Lenunka: ...ano, tak jsem to myslel;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    Jana Dorazinová-Remková: myslím, že dortová forma odvede stejnou práci:-)
    jinak recepty z remosky mám ráda, a tenhle neznám :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jéééé, škoda, že nemám remosku! Bomba nápad! :-O:yes:

    Odpovědět

  • JanaHl JanaHl

    To ale vůbec není špatný nápad.:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: remoska recepty recepty z remosky větrník recept recepty do remosky nejlepší recepty z remosky testo na vetrniky do remosky recept na větrníky recepty remoska napln do vetrniku větrník do dortové formy korpus z remosky věnečky z remosky recept pro remosku větrníky na plech recepty z do remosky remoska-recepty vetrník na plech užasny peceny vetrnik originalni vetrnik smetanová náplň do větrníků

Zapomněl/a jsem heslo