Rohlíky čerstvé i čtvrtý den

manina Kuchařka: manina

Doba přípravy: 20 min příprava těsta, 20 min pečení podle mouky Domácí pekárna 7 názorů

Suroviny

Těsto:
300 ml vlažné vody
2 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžíce tuku, nejlépe sádla
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
sušené droždí
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme v uvedeném pořadí do pekárny na program těsto, lépe však na program bez kynutí (nudle apod.)

  2. Po skončení programu "hnětení", těsto vyndáme, rozdělíme na kouličky podle požadované velikosti rohlíků (cca 40 g) a vytvarujeme rohlíky.

  3. Troubu předehřejeme na 200°C. Rohlíky dáme na plech s pečícím papírem a necháme na teplém místě ještě nakynout.
    Rohlíky po nakynutí dáme do trouby a pečeme cca 20 - 25 minut.

  4. Pokud se nám nějaké rohlíky nevejdou na plech, můžeme je dát do lednice na tác a upečeme je např. až druhý den. Rohlíky nejdříve vyndáme z lednice, necháme nakynout a pak je teprve upečeme.

Poznámka

Ortodoxním kuchařkám a pekařkám asi z tohoto postupu budou vstávat vlasy na hlavě, ale vzniklo to z nutnosti, kdy jsme doma zůstali jen dva a do obchodu to máme daleko. Osvědčilo se, ale pozor, těsto pomalu kyne i v ledničce, tak je třeba dát rohlíky od sebe trochu dál. Kupodivu jsou rohlíky z podchlazeného těsta jemnější. Ty tři, které jsem dala do lednice , jsem pak upekla druhý den k večeři v malé troubičce z Kauflandu. Za 20 minut od zapnutí hotovo.

Těsto je běžné a množství lze libovolně upravovat. Při dodržení poměru 0,6 váhy vody proti mouce vyjde vždy dobře a vůbec se nelepí. Proč váhy? Nádobu z pečky na váhu postavím, vynuluji a stejně dovažuji vše ostatní, bez dalšího nepořádku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rohlíky čerstvé i čtvrtý den

  • manina manina(autorka receptu)

    sunny.sofi: Těsto je klasické, sama jsem ho použila od některé kolegyně zde, a při správném poměru surovin na něm není co zkazit. Recept jsem přidala kvůli "kouzlu" kdykoli čerstvých rohlíků bez předchozího složitého zadělávání. Recept jsem psala ve středu když pekárna hnětla a poslední z uskladněných v lednici jsem k večeři dopekla v pondělí. To je po pěti dnech. Byly jako nové. Peču je v malé pícce, která je za čtyři minuty rozehřátá na 250 st. a pak 15 min na 200 st. Vejdou se tam sice jen tři, ale nám to stačí. Po upečení horké rohlíky ihned pokropím vodou, aby kůrka nebyla tvrdá.

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi

    Přidávám s dovolením foto - sice to nejsou rohlíky ale těsto je stejné;-)

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi

    Bezva recept právě pro ty, kdo zjistí, že doma není ani drobek ;-) - já jsem dokonce nepoužila ani pekárnu, suroviny jsem smíchala v robotu (nejdřív suché, pak sádlo a voda), udělala osm kuliček (příště spíš deset, jsou dost velké) a dala na plechu do trouby ohřáté asi na 50 stupňů. Po 20 - 30 min. jsem vyndala plech, přidala teplotu na 200, "razítkem" udělala vzorek a šup zpátky do trouby. Teď se pečou, vidím to na půl hodinky. Takže podtrženo - sečteno, za hodinku čerstvé pečivo na stole. :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    manina: Ďakujem.:-K

    Odpovědět

  • manina manina(autorka receptu)

    Dovolte mi vysvětlit rozpor nadpisu s popisem a poznámkou. Příspěvky zřejmě před zveřejněním upravuje admiin pro případ, že autor na něco zapomněl, nebo se dopouští zjevného omylu. V receptu jsem uváděla i váhu vody a množství droždí podle návodu na jeho sáčku. Ty čtyři dny v nadpisu je nejdelší doba, kdy nám zásoba polotovaru v lednici vydržela. I ten příběh o plechu a zbytku na zítra je doplněný. Když už tedy, tak právě se dopekly tři rohlíky z odpoledního zadělávání a sedm čeká v lednici na některé následující dny.

    Odpovědět

  • manina manina(autorka receptu)

    magdalenka: Ano. Kynou už umotané určené k okamžitému pečení. Pomalu kynou i ty v ledničce, ale před pečením je nechám asi hodinu dokynout na teple. Droždí podle toho z kolika mouky děláš. Některé sáčky jsou na půl kila, ty můžeme dát celé, jiné na kilo, tam dáme půl sáčku. Ještě něco jsem zapomněla. Pokud dáváme tuk, nemusí být, považujeme ho za vodu. Takže do nádobky na váze dát tuk a dolít vodu do předepsané váhy. Jinak nám těsto vyjde moc řídké a musíme přidávat mouku.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Prosím, mohla by si doplniť hmotnosť droždia? Bez predchádzajúceho kysnutia tvaruješ z cesta guličky a rohlíky z nich? Dík.

    Odpovědět

Tématické fráze: váha rohlíku rohlik vaha kolik váží rohlík váha 1 rohlíku domácí rohlík zadělávaný vodou kolik vazi celozrnny rohlik recept na rohlíky bez tuku vaha testa na rohlík váha rohlík rohliky druhe kynuti v lednicce vyha rohlíky rohlík -váha rohlíky z lednice suroviny pro rohlíky suroviny na rohlík rohliky bez tuku kolik váží rohlíky recepty na rohlíky bez tuku poměr suchých a čerstvých droždí vaha testa na jeden rohlik

Zapomněl/a jsem heslo