Šunka z vepřového kolene
Domácí šunka je lahůdka, na jejíž přípravu potřebujete sice trochu více času, ale výsledek vás nenechá na pochybách, že jste zvolili správný postup přípravy. Zakrojit si domácí šunku je požitek, který si budete chtít brzy zopakovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 343 kJ / 2 950 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 170,00 g |
Tuky | 250,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1,50 g |
Sodík | 7,80 g |
Sůl | 19,00 g |
Sacharidy | 5,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné maso rozdělíme na třetiny.
První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně cca1,5 cm a poslední třetinu, včetně kousku kůže, velmi jemně umeleme. Krok 2: Sůl a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilijeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice. Krok 3: V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady, nejlépe v robotu, hákem na těsto. Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, dobře natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit. Krok 4: Šunka se vaří při 75 °C, přibližně 1,5 hodiny na kilo hmotnosti masa.
Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, nastavíme teplotu a nemusíme ji hlídat. Vaříme ji 80-90 minut (někdo vaří i plné dvě hodiny).
Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.
První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně cca1,5 cm a poslední třetinu, včetně kousku kůže, velmi jemně umeleme. Krok 2: Sůl a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilijeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice. Krok 3: V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady, nejlépe v robotu, hákem na těsto. Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, dobře natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit. Krok 4: Šunka se vaří při 75 °C, přibližně 1,5 hodiny na kilo hmotnosti masa.
Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, nastavíme teplotu a nemusíme ji hlídat. Vaříme ji 80-90 minut (někdo vaří i plné dvě hodiny).
Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.
Zveřejněno 13. 1. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šunka z vepřového kolene
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mm0p
Moje poznámka
Šunka z vepřového kolene
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mm0p
Nejnovější recepty
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 54 minutami
Pomerančový pohár
Přidáno před 1 hodinou
Skořicové tousty s ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 4 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Přidáno před 4 hodinami
Plněné papriky s chilli
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 1 hodinou
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 2 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 3 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 3 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 4 hodinami
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 4 hodinami
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 4 hodinami
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 4 hodinami
Veselý kuřecí plátek
Leren před 4 hodinami
Tématické fráze:
šunkové koleno recept,
šunkové koleno,
domácí šunkové koleno,
šunkové koleno recepty,
recept na šunkove koleno,
domácí šunka z vepřového kolena,
šunkovar výroba šunky recepty,
domácí šunka z kolena,
sunkove vepřové koleno,
veprove koleno v šunkovaru,
výroba šunkovēho kolena,
recept na domácí šunkové koleno,
výroba šunkového kolene,
kuchař ví pečené koleno,
domaci šunkove vepřové koleno,
šunkové koleno v šunkovaru,
šunkové koleno výroba,
koleno v sunkovaru,
šunkové koleno ze šunkovaru,
recept na výrobu sunky
Suroviny:
koleno vepřové,
sůl,
cukr,
voda
Komentáře (13)
Děkuju, plno věcí člověk dělá, jak je zvyklý a pak nad tím ani nepřemýšlí
Šunkovar jsem dal už před časem do sběru, ale občas když se po "ramínku" ptám, tak prodavačky (sice s úsměvem) jenom tupě zírají
No, tak ať vám chutná