Mramorová bábovka se špaldovou moukou

Johanka128 Kuchařka: Johanka128

Moučníky , Bábovky 2 názory

Suroviny

120 g Hery (nebo jiného tuku na pečení)
150 g moučkového cukru
5 vajec - žloutky a bílky zvlášť
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
150 g špaldové mouky
250 ml mandlového mléka
1 PL kakaa
3 PL rumu
1 vanilkový cukr
pomerančová kůra
1 prášek do pečiva
Dále:
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Tuk necháme změknout při pokojivé teplotě - pak se bude líp zapracovávat. Potom k němu přidáme polovinu moučkového cukru a žloutky a utřeme do hladka. Přilijeme mléko a přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum a mouku s práškem do pečiva. Všechno vymícháme v hladké těsto.

  2. Bílky ušleháme ve sníh a vmícháme do něj druhou polovinu cukru. Potom sníh s cukrem jemně vmícháme do už hotového těsta.

  3. Část těsta oddělíme a zamícháme do něj kakao.

  4. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme. Nalijeme do ní polovinu bílého těsta, na něj dáme tmavé těsto s kakaem a na něj zbytek bílého těsta.

  5. Dáme péct do trouby na cca 180 stupňů. Pečeme cca 50-60 minut, propečenost bábovky zkoušíme špejlí nebo párátkem.

  6. Když je bábovka upečená, ihned po vytáhnutí z trouby ji vyklopíme z formy.

Poznámka

Inspirovala jsem se receptem na mramorovou bábovku v sešitu Zapomenuté recepty, ale upravila jsem si jak suroviny, tak jejich poměr, původní jsem nechala jen zamíchání cukru do sněhu z bílků.

Mléko může být kravské nebo rostlinné - mandlové, rýžové, ovesné, sojové...pak je recept vhodný i pro alergiky na bílkovinu kravského mléka nebo pro lidi s intolerancí laktózy.

Recepty na mramorovou bábovku většinou uvádí, že je dobré vidličkou nebo špejlí promíchat těsto ve formě, aby se vytvořilo mramorování - já jsem to nedělala a není to nezbytně nutné, tmavé těsto jsem nalila nerovnoměrně a mramorování se vytvořilo samo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mramorová bábovka se špaldovou moukou

  • Johanka128 Johanka128(autorka receptu)

    Elbee: Děkuji za vyzkoušení, pochvalu i krásné fotky:-K

    Odpovědět

  • Elbee Elbee

    Bábovka dle tohoto receptu je moc dobrá. :-) Do těsta jsem ještě přidala rozinky naložené v rumu a kousky hořké čokolády. Ukládám si recept do oblíbených.

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na spaldovou mouku kávová bábovka mramorová

Zapomněl/a jsem heslo