Domácí rohlíky se špaldovou moukou

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 80 minut 8 ks Slané pečivo 4 názory

Suroviny

150 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
6 lžic oleje (60 ml)
1/2 lžičky krupicového cukru (2,5 g)
1-1,5 lžičky soli (5-7,5 g) - dle chuti
200 -250 ml mléka
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme kvásek, promícháním 1 lžičky mouky, 3 lžic vlahého mléka a cukru, necháme vykynout.
    Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej (může být olivový), přidáme kvásek a zaděláme vlažným mlékem.
    Přikryté těsto (váží 520 g) necháme na na teplém místě vykynout, pak promícháme a necháme kynout ještě jednou.

  2. Z dvakrát vykynutého těsta uděláme stejně velké kuličky (převážíme), podle toho, jak chceme rohlíky velké.
    Každou kuličku rozválíme a srolujeme rohlík (rozdělím těsto na poloviny, z každé udělám 4 stejné dílky). Rohlíky pokládáme na plech vyložený papírem a přikryté necháme ještě půl hodiny kynout.

  3. Předehřejeme troubu na 200 °C. Nakynuté rohlíky potřeme teplým mlékem a posypeme podle chuti kmínem, semínky nebo mákem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme podle potřeby 5-7 minut. Pečte podle své trouby, čas uvádím orientační.

  4. Hotové rohlíky vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka

Na kynutí těsta používám uzavíratelné misky ke kynutí určené. Těsto vykyne mnohem rychleji, cca 2x15 min a pak na plechu 30 minut.

Můžete udělat z většího množství, já klidně udělám každý den čerstvé, jsou opravdu výborné, lze použít mouku jen špaldovou nebo jen hladkou, podle toho, co máte aktuálně doma.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí rohlíky se špaldovou moukou

  • JindraTom: omlouvám se a děkuji za komentář - 200-250 ml podle toho jak saje mouka :-K Hezký, zdravý den

    Odpovědět

  • JindraTom JindraTom

    Dobrý den,
    kolik se prosím dává mléka? V surovinách není uvedeno.

    Odpovědět

  • cathleen: :-) moc děkluji za komentář, 1 lžíce je 20 g ne ml , ale 60 je správně :-) rohlíky jsou moc dobré i druhý den :-K :-):-Kměj sde hezky a zdravě

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Maruško, rohlíky jsou - jedna báseň! :yes:<3
    Jen malou připomínku k odměřování oleje - moje největší a opravdu hluboká polévková lžíce má 10 ml (= 10 g vody, proto to vím přesně), tak těch tvých 60 ml oleje bude spíš 6 lžic než 3. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí rohlík z hladké mouky špaldové rohlíky domácí rohlíky ne kynuti vyborne spaldove rohliky

Zapomněl/a jsem heslo