

Můj narozeninový dort
Doba přípravy: 2 hodiny 16 porcí Dorty 9 názorů
Suroviny
- Korpus:
- 6 bílků
- 6 žloutků
- špetka soli
- 240 g cukru
- 6 lžic oleje
- 240 g hladké mouky
- Krém:
- 1 l mléka
- 3 čokoládové pudinky
- 1 vanilkový pudink
- 100 g čokolády na vaření
- 1 - 2 vanilkové cukry
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
- Dále:
- marmeláda dle chuti
- trochu rumu
Postup přípravy receptu
Korpus: Vyšleháme bílky se špetkou soli, postupně přidáme cukr a šleháme do ztuhnutí - tvoří se pevné špičky. Přidáme olej, žloutek po žloutku a nakonec zamícháme mouku. Pečeme ve vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formě na 180 stupňů cca 30 - 40 minut, dle velikosti formy.
Na krém uvaříme zvlášť pudinky - 750 ml + 3 čokoládové a 250 ml + 1 vanilkový. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem, pudinky přendáme každý zvlášť do mísy a po částech zašleháváme máslo s cukrem (1/4 máslové směsi do vanilkového a zbytek do čokoládového). Nakonec do čokoládového krému zašleháme rozpuštěnou vychladlou čokoládu. Oba krémy pořádně vyšleháme.
Korpus rozřízneme na 3 díly, spodní pokapeme rumem a namažeme marmeládou, já použila černý rybíz. Dáme čoko krém, další díl, který pokapeme opět rumem a dle chuti můžeme zase potřít marmeládou. Překryjeme horním dílem a celý dort potřeme krémem. Ozdobíme dle fantazie. Já vanilkový krém ještě trochu obarvila žlutým barvivem, aby byla barva výraznější.
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Můj narozeninový dort
-
vandylady: máte pravdu, čokoláda tomu dá opravdu tu nejsprávnější chuť a krém docela zásadně podrží. Do čokoládových krémů vždy zašlehávám čokoládu rozvařenou v troše šlehačky a je tam patřičně znát. Jen se musí ubrat v základu cukr, jinak je krém nechutně sladký.
-
srettka: krásně drží, krém je fakt super a ta čokoláda tomu dá výbornou chuť
-
hospodyne:to jsem to po sobě četla, jsem už slepá, mám mlíko už na mozku
-
bystrouska: jojo opravím
děkuji
-
zizala: Pro mne má moučkový cukr takovou zvláštní chuť, tak že ho do krému nedávám. Jinak pudink si hlídám, takže ok, chladím ve vodě. Ale co člověk, to zkušenost
-
U cukru v korpusu asi také chybí nula - 24g je na 6 vajec přeci jen málo
-
srettka: Já mám se slazením pudinku opačnou zkušenost. Předem slazený se rád připaluje a taky zůstane řidší a pomaleji chladne. Mnohem lépe se vyšlehá máslo s moučkovým cukrem (máslo bez cukru se hůře šlehá) a do toho po částech neslazený pudink. Ale každý máme jinou zkušenost, jak vidno.
-
Dort vypadá dobře
, jen se někam surovinách ztratily žloutky
. V postupu se přidává žloutek po žloutku a v surovinách nejsou
.
-
Není toho másla na to množství pudinku málo? To přece nemůže tak dobře držet. Mám zkušenost jedna k jedné. Jeden pudink do jednoho másla.
Jinak je lepší si osladit rovnou pudinky při vaření.