Květák zapečený se šunkou a třemi druhy sýra

be.amenity Kuchařka: be.amenity

Ostatní 0 názorů

Suroviny

1 větší květák
100 g šunky (vepřové, krůtí, kuřecí ...)
1 hermelín (120 g)
1 niva (120 g)
120 g sýru v celku nejlépe gouda
3 celá vejce
1 kelímek smetany na vaření 12%
1/2 lžičky muškátového oříšku (nejlépe čerstvě nastrouhaného)
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1 hrst nasekaných oblíbených čerstvých bylinek (nebo směs suchých, např.provensálských, italských)
sůl
olivový olej
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný květák rozebereme na větší růžičky a vhodíme do vroucí osolené vody. Vaříme jen cca 5-7 min do poloměkka. Slijeme do síta a ihned zchladíme studenou vodou, necháme důkladně okapat.

  2. Mezitím v misce metličkou rozšleháme vejce, přidáme veškeré koření a bylinky, osolíme špetku soli a přilijeme smetanu a opět vše řádně promícháme.

  3. Zapékací mísu či pekáč vymažeme olivovým olejem a vrstvíme tak, že dno pokryjeme jednou vrstvou cca 1 cm nakrájených růžiček květáku, další vrstvu na plátky nakrájeným hermelínem, opět vrstva nakrájeného květáku, další vrstva nastrouhané nivy, další vrstva zbylého květáku a navrch na kostičky nakrájená šunka.

  4. Vše pak rovnoměrně zalijeme připravenou směsí z vajec, koření, bylinek a smetany, které se mezitím spolu při pokojové teplotě stačily krásně skamarádit :-)

  5. Nakonec celý povrch spravedlivě rovnoměrně zasypeme strouhaným sýrem.

  6. Dáme zapéct do předem vyhřáté trouby (cca 200’) na cca 25min. Do zezlátnutí sýru.

Poznámka

Zapečených květáků je zde spoustu, vím, ale tento máme nejradši :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 30 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Květák zapečený se šunkou a třemi druhy sýra

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo