Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 229 kJ / 294 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,98 g |
Tuky | 1,72 g |
Vláknina | 24,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 129 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 44,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na mírném ohni cca 10-20 minut. Doba dušení záleží na tloušťce nudliček a na tom, zda jsme použili zelí rané či pozdní, takže se nebudeme řídit časem v receptu, ale zelí v průběhu dušení ochutnáme. Zelí by v konečné fázi mělo zůstat na skus, takže sléváme, když je ještě trochu pevnější, jelikož ho budeme následně ještě krátce dusit s bramborem a ve finále z něj nechceme mít na talíři zelnou kaši.
Krok 2: Na drobně pokrájeném uzené slanině (špeku) osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenu velkou cibuli. K cibuli přisypeme podušené scezené zelí, přistrouháme na jemném struhadle bramboru, mírně osolíme a dobře promícháme.
Krok 3: Zelí ochutíme (dle jeho vlastní sladkosti) cukrem, zhruba 2-3 lžíce, podlijeme cca 3-4 lžícemi vody a dusíme do změknutí brambory, cca 5-7 minut, případně dle potřeby ještě podlijeme. Brambora nám zelí zahustí do krémovější podoby a nebudeme potřebovat na zahuštění mouku ani jíšku. Nakonec okyselíme octem dle vlastní chuti (cca 1 lžíce) a krátce vše společně po promíchání podusíme.
Krok 4: Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky, bramborem, osmaženou uzeninou...
Zveřejněno 25. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Moje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Nejnovější recepty
Roláda Harlekýn podle Míši Landové
Přidáno před 4 hodinami
Těstoviny s krémovou omáčkou Alfredo s krevetami a brokolicí
Přidáno před 6 hodinami
Plněné sladké broskve
Přidáno před 6 hodinami
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno 9. 7. 2025 08:42
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno 9. 7. 2025 08:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Americké čokoládové cookies
Vendula Vágnerová před 1 hodinou
Česneková kuřecí prsíčka v sýrové, smetanové omáčce
wimra před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
Ajisek před 2 hodinami
Brownie
petramotlickova před 2 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
radbastim před 4 hodinami
Extra rychlé lívance
Bettynka_ před 4 hodinami
Rybízový sirup
esso před 5 hodinami
Brusinky z rybízu
esso před 5 hodinami
Květák smažený v troubě
Wanilor před 5 hodinami
Tématické fráze:
rané hlavkové zelí recept,
dušené rané zelí,
rané zelí dušené,
zelí na slanině,
ranné zelí recept,
rané zelí recept,
zelí na na slanině,
ranné hlavkové zelí recept,
hlávkové zelí recepty,
dušené ranné zelí,
dušené hlávkové zelí,
recepty, základ zelí,
dušené hlavkove zeli recept,
hlávkové zelí se špekem,
zelí z hlavky se slaninou,
dušené zelí na slanině,
hlavkove zeli s uzeninou,
dušené zelí se slanině,
hlavkove zeli,
recept na dušené hlávkové zelí
Suroviny:
zelí hlávkové,
sůl,
slanina uzená,
cibule,
brambory,
cukr krupice,
ocet
Komentáře (7)
No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vody