

Brambory s hlávkovým zelím
Suroviny 4 porce
- 500 g brambory
- 500 g hlávkové zelí
- sůl
- pepř mletý
- kmín
- voda
- trochu másla - sádla
- cibule
- sádlo
- plátky slaniny
Postup přípravy receptu
Zelí = hlávkovú kapustu nakrájame na rezance a dáme variť s korením do osolenej vody (len aby bola prikrytá). Očistené zemiaky dáme variť s rascou do osolenej vody.
Keď sú kapusta aj zemiaky mäkké, scedíme. Zemiaky rozšťoucháme, zmiešame so scedenou kapustou (trochu vody príp. uschováme do jedla). Podľa chutí dosolíme, vhodíme rozpustiť maslo - masť.
Podávame ako prílohu k mäsu, napr. s opečenu cibuľou alebo opečenou chrnumkavou slaninou.
Poznámka od kuchařky
Toto je zabudnuté jedlo z chudobnej horskej slovenskej oblasti, kde sa naozaj urodili len zemiaky a kapusta. Bolo to jedlo chudobné, napriek tomu je výborné. Konzumovalo sa ako hlavné jedlo, bez slaniny alebo cibule. Ja ho mám rada s tou cibuľou, ani mäso nemusím.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brambory s hlávkovým zelím
-
Eja57: to asi pre každého, vrátane Luigiho...
-
magdalenka: za mne lepenice je kysané zelí smichane se stouchanymi bramborami....mnam
-
Luigi: nižšie 17. 12. 2017 20:32:58 - píšete o lepenici s kyslou kapustou...obidve jedlá sú však skvelé.
-
Toto jídlo velice dobře znám a také občas uvařím. Jsem z jihu Čech a tam se jmenovalo lepenice. Já ho dělám jako samostatné jídlo a na něj osmažím cibulku ve škvarkách. Výborné, doporučuji vyzkoušet
-
Luigi: Lepenica je niečo iné, ale tiež skvelé jedlo!
-
Já si to dělám s kysaným zelím a podle možností přidám i škvarky. Jmenuje se to Lepenec nebo Lepenice. Je to výborné a mohu doporučit, zvláště s těmi škvarky to nemá chybu
-
eskalator: to zelí sa z vody, v ktorej sa varilo, scedí...
-
eskalator:
-
Výborné na tomto receptu je, že není třeba řešit zahušťování zelí moukou
-
-
jednoduchý a chutný recept,taky si to uvařím.
-
hosta:
dík.
-
Výborné - přidávám foto
, bod už dávno
-
Kadlik:
-
vyzkouším, kdysi moc dávno jsem to jedl, úplně zapomněl!