Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 174 kJ / 1 715 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 87,00 g |
Tuky | 11,20 g |
Vláknina | 160,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 34,84 g |
Sůl | 85,00 g |
Sacharidy | 245,00 g |
Postup přípravy
Na povrchu plátna a prkénka se může vytvořit bělavý povlak, kterému se říká křís. Ten není pro zdraví nijak škodlivý, ale zamezuje mléčnému kvašení, které zelí konzervuje. Křís tedy co nejpečlivěji odstraníme, pláténko vypereme, prkénko nebo talířek čistě omyjeme a kámen dobře očistíme. Zelí znovu přikryjeme jako poprvé, podle potřeby dolijeme studenou převařenou vodou s troškou soli a pokračujeme v kvašení. Po skončení kvašení láhev uzavřeme a dáme do chladnější místnosti. Krok 5: Praktické pokyny: Čím pevněji je zelí napěchováno do láhve, tím déle vydrží. Kvašení zelí se projevuje vystupováním pěny na povrch. Na pěně se někdy začne tvořit plíseň.
Není-li zelí po vykvašení dost vlhké, zalijeme jej převařenou vodou, mírně osolenou a vychladlou!!! Jinak by se zelí snadno kazilo.
Při odebírání zelí (pro použití v kuchyni) dbejme vždy hygieny: Plátýnko po každém odebírání vždy propereme, pokryjeme jím povrch zelí a povrch zatížíme očištěným prkénkem a kamenem.
Zveřejněno 8. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Moje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Nejnovější recepty
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Papriky plněné lečem
Přidáno před 4 hodinami
Krémová květáková polévka s mrkví a smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Mirabelková marmeláda
Přidáno před 20 hodinami
Zelenina po čínsku s hlívou a shitake
Přidáno 11. 8. 2025 09:42:43
Borůvková snídaně
Přidáno 11. 8. 2025 09:00:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská polévka III
Penkapa před 44 minutami
Pečená švestková povidla
Dagmarak před 1 hodinou
Hořčicové brambory
Entony před 2 hodinami
Žebírka BBQ
dastymisa před 4 hodinami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Klivan před 14 hodinami
Smažené cukety
Tajemnost před 16 hodinami
Zelené fazolky na slanince
cherst před 16 hodinami
Houbová smaženice
Sam.79 před 17 hodinami
Osvěžující melounové smoothie
Valis před 18 hodinami
Tématické fráze:
kvaseni zeli v lahvich,
nakládání zelí do lahví,
kysané zelí v lahvích,
zeli kysane v lahvich,
bílý povlak na kysaném zelí,
teplota pri kvaseni zeli,
jaká teplota při kvašení zelí,
kvašené zelí v lahvi,
bílá plíseň na kysaném zelí,
bílý povlak na kysané zelí,
zeli kvasene v lahvích,
slizké kysané zelí,
teplota pro kvašení zelí,
kysane zeli v petilitrove.lahvi,
zátěž na zelí,
teplota kvašení zelí,
kvašené zeli v 0 7 v lahvích,
kysané zelí do sklenic tejaja,
na candidu kysane zelí,
kysané zelí s bílým povlakem
Suroviny:
zelí,
sůl,
kmín celý,
cibule,
listy vinné,
kopr
Komentáře (8)
U marmelád to bývá plíseň.
To není kritika receptu, ale zarazilo mě to