Základ na "husté" polévky - krok za krokem

michelle76 Kuchařka: michelle76

Doba přípravy: 30-40 minut cca 3 porce Pro začátečníky 6 názorů

Suroviny

3 PL másla nebo sádla (v nouzi může být i olej)
1 velká mrkev
1/2 menšího syrového celeru (dle chuti)
1 větší cibuli
1 větší bramboru
5-6 PL hladké mouky
1 l vody
sůl
Podravka
Harmonie chuti
1 masox (1 masox = 1L vody)
suroviny podle toho, jakou budeme dělat polívku:
Luštěninovou:
2 hrsti fazole nebo čočky (namočte přes noc do studené vody)
2-3 střední brambory
4 stroužky česneku
majoránka
pepř
1 PL normálního octu (dává se úplně až na konec, až je vše uvařeno!)
Zeleninová:
zeleninu dle chuti
2-3 brambory
3 stroužky česneku
majoránku
pepř
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na hrubém struhadle si nastrouháme mrkev a celer a zvlášť bramboru. Je možné použít i mraženou směs pod svíčkovou a mít tyto suroviny jen nakrájené na kostičky (ale pořádně rozmrazit, než budete restovat), na jemno nakrájíme cibuli.

  2. Ve větším hrnci rozpustíme 3 polévkové lžíce másla nebo sádla (oleje) a orestujeme mrkev, celer a později přidáme cibulku s bramborou, necháme tak 3 minuty, než cibulka zezlátne, promícháváme.

  3. Stáhneme plamen (nebo snížíme stupeň) a zaprášíme pomalu a přiměřeně moukou (asi ty 2-3 polévkové lžíce) a pořádně rychle rozmícháme, aby se nám nedělaly hrudky (když se udělají, ponorný mixér nebo šlehací metlička to napraví).

  4. Jakmile máme tuto zásmažku, tak pomalu za míchání vléváme vodu. Nejlépe vlažnou až teplou, studená by nám jíšku srazila. Pořádně rozmícháme.

  5. Přidáme sůl (Harmonii chuti, Podravku) nebo ještě lépe masox a potom suroviny podle druhu polévky. A vaříme do změknutí surovin.

  6. Pokud se nám zdá polévka řídká, tak teď na závěr si vývar více zahustíme tak, že rozmícháme zvlášť v hrníčku trochu hladké mouky s vývarem z hrnce, pořádně rozmícháme a za stálého míchání vývaru vlijeme po trochách zpátky do hrnce.

  7. Pozor na to, aby se to tam nehrklo najednou. Musí se po trochách a míchat a míchat a podle toho jak to bude houstnout (to houstnutí chvilku trvá), tak buď ještě trochu přilijeme nebo to necháme tak.

  8. Když se stane, že to je moc hustý, tak jednoduše přilijeme vodu. Ochutnejte, jestli je dost slaná, popř. dochuťte solidlem.

  9. Všechno tohle necháme ještě tak cca 10 minut povařit (kvůli mouce). Pokud děláme luštěninovou polévku, tak teprve v této fázi (po zahuštění) přichutíme obyčejným octem.

Poznámka

Česnek můžete do polévky jak namačkat, tak i nechat pouze stroužky, záleží na tom, jak pikantní to chcete mít a jak to kdo má rád. Po uvaření se dá vytáhnout z hrnce ven. Všechnu zeleninu kořenovou krájejte na jemno či strouhejte na hrubém struhadle, rychleji se uvaří a pustí více aroma. Je to základ, s kterým jsem začínala, tak se omlouvám všem zkušenějším kuchařkám. a doufám, že jsem na nic nezapomenula. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Základ na "husté" polévky - krok za krokem

  • michelle76 michelle76(autorka receptu)

    Ahojky, a všem moc děkuji.:-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Krásně vše popsané, moc se mi to líbí, to jsou rady k nezaplacení;-)+1:yes:

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

    Libi se mi, jak krasne jsi to rozepsala, kolik, ceho, kdy, kam, protoze jsem taky zacinala od oka metodou pokus - omyl a bylo to dost nejiste. Mela jsem stesti, ze jsem se casto divala na maminku, jak vari, takze jsem si celkem pamatovala, co jak delala. Ale zkusene kucharky uz davaji suroviny tak, jak maji rady a nejake miry uz ani neznaji. Takhle si to muze zacinajici kucharinka v klidu vyzkouset. Ke stavu "podle chuti" uz pak kazda dojde praxi. Je fajn, ze tu takove podrobne receptiky jsou. Zaslouzeny 4. bodik pro tebe. :yes::-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Chválím, to je fakt pro začátečníky bomba. Když vzpomenu na své začátky..:-/:yes::yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Dělám velmi podobně a moc dobře, žes to sem dala pro začátečníky. :yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Michelle, to je perfektní a velmi záslužný recept do kategorie pro začátečníky...:yes:
    Když jsem začínala vařit, odehrávalo se to asi takto (bydleli jsme u rodičů bývalého manžela) - tchýně mi ráno řekla, aˇuvařím např. bramboračku a odjela do práce. V kuchařce stálo: "Umícháme tmavou jíšku..." Nebo jen "Polévku zahustíme jíškou" a já byla v háji...:-( Pamatuji si, že tu první jsem raději zahustila ovesnými vločkami... A vlastně jsem si na všechno přišla sama. Jó, kdyby býval byl internet...;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na huste polivky husté polévky husté polévky recepty vaříme krok za krokem husté zeleninové polévky kdy se dává jíška do polévky huste polivky hustá česneková polévka chvilka pro tebe vaříme krok za krokem hustá zeleninová polévka zaklad polevek zaklad na polivku zaklady polevek hustý polévky polévkový základ polivky huste zeleninovy zaklad do polivky recepty husté polévky hustá zeleninová polévka se šmakounem základ do polévek

Zapomněl/a jsem heslo