Hlívové rizoto

Ivusa Kuchařka: Ivusa

4 porce Bezmasá jídla 11 názorů

Suroviny

0,5 kg rýže parboiled
0,5 kg hlívy ústřičné
2 větší cibule
sádlo
kmín
mletá uzená paprika
sůl, pepř
kousek špeku pro vůni (nemusí být)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme rýži zvlášť v hrnci.

  2. Na cibuli, kterou zpěníme na sádle, případně i s trochou špeku, dáme podusit hlívu ústřičnou, nakrájenou na nudličky. Necháme cca 10 minut dusit pod pokličkou, občas zamícháme, přidáme drcený kmín, sůl, pepř a nakonec i uzenou papriku.
    Smícháme s uvařenou sypkou rýží a podáváme s čerstvým salátkem.

  3. Salát z čerstvé zeleniny: několik druhů salátů vložíme do mísy (použila jsem dubáček, polníček a rukolu), přidáme nakrájená rajčata, čerstvý hrášek a okurku polní (oloupanou a nakrájenou na kostičky), jemně osolíme, opepříme a pokapeme balsamikem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Hlívové rizoto

  • Ivusa Ivusa(autorka receptu)

    Eja57: děkuji za opravu ,;-);-);-)stala se chyba , opravdu to je "dubáček" ,asi jsem se překlepla :-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Eja57: Já jsem hlívu koupila asi jen 2x v marketu, kde byla již zabalená v krabičce a tam jsem si mladé plodnice vybírat nemohla. Jde také pěstovat v domácích podmínkách, ale k tomu jsem se zatím nedopracovala. Ale určitě ji nezatracuji ;-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Yanull, Casino...já bych hlívu rozhodně nezatracovala....chce to fakt mladé plodnice a kloboučky krájet podle mne "napříč", hlavně do "dršťkovky", ta je z hlívy úžasná, i to jako drštičky vypadá....

    Ale tady se mi líbí i ten salátek:yes: by mi chutnal...( jen ehm ne dubníček ale dubáček....)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Ivusa: Recept se mi líbí, dělám skoro stejně. :yes: Jen si tu hlívu dusím dále, ale nikdy jsem to nestopovala, jak dlouho. Já hlívu také krájím, a ty nožičky krájím na slabá kolečka, ono to rychleji změkne. ;-):-8 Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Františka: On má asi každý jinou hranici , při která mu přijde nějaká poživatina houževnatější, nežli jinému člověku. ;-) Ono to bude podobné, jako s tím, že někdo má rád zeleninu "al dente" tvrdší a někdo o trochu více povařenou, i když nepřevařenou. Myslím, že to tak bude. Ale každý, kdo má houby rád, se snad s hlívou zkamarádí, i když po svém, hlíva za to určitě stojí. ;-):-8 Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa(autorka receptu)

    yanull: každý jak je komu libo,hlíva ústřičná je úžasná jako potravina samotná..... například do guláše a falešné držkové ...ale samozřejmě nikomu nic nenutím ...

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa(autorka receptu)

    casino: Měla jsem mladinkou hlívu ,takřka ještě pannu,a byla chutná a hotová už po 10 minutách dušení pod pokličkou.Rizoto ,to pravé Italské,to skutečně není,ale u násna Moravě tomu rizoto říkáme,a máme ho takhle rádi ...

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    jsem zmatena, hlivu mam rada a i celkem casto varim :) jako žužu mi teda neprijde :)))) ale normalne ji krajim na prouzky a nebo smazim ci pecu v celku

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    casino: Podle mojí zkušenosti - hlívu kupuji jen, když má poměrně malé plodnice a je hodně světlá. To jsou podle mně známky, že je hodně mladá (to ještě není až tolik houževnatá). ;-) Plodnice - kloboučky - používám na vaření, netrhám po vlákně, ale krájím je příčně přes lupeny (přes vlákno), například v držťkové polévce to vypadá opravdu podobně jako držťky, kloboučky se dají i obalovat a smažit (pomaleji, jsou fakt moc dobré, i když méně "masité") atd. Nohy lze nakrájet na hodně slabá kolečka a přidat také do polévky, nebo do jiného pokrmu (třeba i předem tepelně upravená do rizota ). Někdo je pokrájí, suší a pak z nich dělá houbový prášek. To asi příště zkusím, hlíva voní docela pěkně "houbově". Ale s tou hodinou tepelné úpravy máte úplnou pravdu. ;-):-D Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    casino: Mám stejnou zkušenost, hlívu jako žužu ne, proto ji užívám pouze jako potravinový doplněk, mletou v želatinové tobolce a mám za to, že je to po zdravotní stránce i více účinné ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Hlívové rizoto"
    Vem to nešť, že toto není rizoto, ale uvařená rýže s něčím...;-)
    ***
    Ale ta hlíva mi bere dech...
    Stojí psáno "Necháme cca 10 minut dusit..."
    Má oblíbená trhovkyně mi vnutila hlívu ústřičnou, ať prý uvařím guláš...
    Hlívu jsem dělal včéééra prvně...
    Odkrojil jsem takřka dřevnatý spodek...
    Jednotlivé lupeny jsem podélně natrhal...
    Napřed jsem asi 20 minut dusil na cibuli...
    Pak jsem dodělával varem asi hodinu...
    Hlívu patrně rozvařit nelze, furt je all dente...
    No, začínám pochybovat, zda to vůbec byla hlíva ústřičná, že ;-):-8:-D

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo