Zapečené portobelo plněné houbovo-šunkovou směsí a pečená balsamiková rajčátka

Suroviny

3 kusy portobela
150 g šunky
150 g žampiónů (můžou být i z konzervy)
150 g plátkového sýru Čedar
1 šalotka
1 malá kapie
125 g uzené slaniny
2 velké cibule
1-2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
bílý pepř
Dále:
menší rajčata (můžou být i cherry)
oregano
sůl
balsamikový ocet
Na zdobení :
zelená nať z jarní cibulky

Postup přípravy receptu

  1. Portobelo oloupeme (ale nemusíme, jak je kdo zvyklý) odstraníme nožku, vnitřek osolíme a pokapeme olejem.
    Žampióny, (pokud máme čerstvé,) také oloupeme a v kutru drobně posekáme.
    Šunku, kapii, sýr a uzenou slaninu pokrájíme na menší kostičky, cibuli na kolečka, šalotku na drobno a česnek prolisujeme.

  2. Nejprve nachystáme rajčata.
    Každé rajče rozkrojíme, osolíme, posypeme špetkou oregana, a pokapeme balsamikem.

  3. Na pánvi s 1 lžící oleje osmažíme slaninu s šalotkou do sklovita, přidáme česnek, posekané žampióny, osolíme, opepříme a chvíli podusíme.
    Do částečně vychladlé směsi přidáme šunku, sýr, kapii, ochutnáme a je-li potřeba, ještě dochutíme solí, pepřem a naplníme přichystané portobelo.

  4. Pekáček vytřeme olejem, poklademe plátky cibule, položíme portobelo a kolem vyskládáme rajčata. Pečeme přikryté alobalem cca 18 minut při 170 C°

  5. Servírujeme na talíři s balsamikovými rajčátky, zdobené zelenou natí jarní cibulky.
    Jako příloha může být jakákoliv úprava brambor, nebo i pečivo.

Poznámka od kuchařky

Většinou směs zbyde, tak ji použiji i na topinky. Je to velice chutné.

Komentáře k receptu Zapečené portobelo plněné houbovo-šunkovou směsí a pečená balsamiková rajčátka