

Vepřová panenka se sýrem a šťouchanými bramborami
Suroviny 4 porce
- 1 vepřová panenka
- 12 plátků anglické slaniny
- 100 g sýru s modrou plísní
- 4 lžíce brusinkového kompotu
- sůl
- Brambory:
- 600 g brambor
- 2 lžíce másla
- 150 ml 30% smetany ke šlehání (bez laktózy)
- sůl
Postup přípravy receptu
Na kostičky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je a do horkých brambor přidejte máslo, rozšťouchejte je a pak postupně přidávejte vlažnou smetanu. Takto připravené brambory nechte stranou a udržujte je teplé.
Vepřovou panenku osolte. Plátky slaniny rozložte vedle sebe. Přidejte na ni rozdrobený sýr, brusinky a nakonec přidejte panenku. Zabalte ji do slaniny a přeneste do olejem vymazaného pekáčku tak, aby spoj zůstal vespod.
Panenku vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ji 20 až 25 minut a pak vyjměte. Nepečte ji déle, jinak by byla vysušená. Hotovou panenku nakrájejte na plátky. Uvnitř by měla být růžová. Podávejte se šťouchanými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).