Kulajda se žampióny

Polévky Doba přípravy: 1 hodina 2 názory

Polévky Doba přípravy: 1 hodina 2 názory

Suroviny 4-5 porcí

máslo + hladká mouka na jíšku
0,5 l hovězího nebo zeleninového vývaru
0,5 l plnotučného mléka
4 ks středních brambor
1 cibule
4 ks žampiónů (hřibů, portobella)
sádlo
ocet
kopr
cukr
sůl
pepř
ztracené vejce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve na pánvi osmažíme na sádle najemno nakrájenou cibulku. Poté v hrnce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Do jíšky dáme 2 PL octa a necháme trochu "přejet", aby ocet nebyl tolik výrazný. Přidáme 1 PL cukru a pomalu přiléváme 1/2 vývaru. Do husté konzistence polévky přidáme cibulku, kterou jsme osmažili. Přidáme zbytek vývaru a necháme provařit. V této fázi polévku ochutnáme a dochutíme dle potřeby octem, cukrem, solí a pepřem. Do dochucené polévky přilejeme mléko (dle množství a konzistence), znovu dochutíme a necháme provařit. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a vaříme v polévce do změknutí. Musíme brambory odlepovat od dna, aby se nepřipálily. Mezitím, než se brambory uvaří, na sádle osmažíme žampióny či jiné houby. Po změknutí brambor přidáme osmažené houby do polévky včetně výpeku, který je v pánvi. Polévku stáhneme z plotny a jako poslední přidáme do polévky kopr a promícháme.

  2. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme 1 PL octa. Až se začne voda vařit, tak snížíme stupně a uděláme vír, do kterého vyklepneme vejce. Bílek se díky víru obalí kolem žloutku, necháme tak 4 minutky a vyndáme děrovanou naběračkou.

  3. Naservírujeme uvařenou kulajdu, přidáme ztracené vejce.

Komentáře k receptu Kulajda se žampióny