

Kefírové řezy (Dělená strava podle LK - Kytičky+ ovoce)
Suroviny 10 porcí
- Těsto :
- 250 g hladké mouky
- 50 g fruktózového cukru
- 2 PL kakaa
- 1 rovná lžíce jedlé sody
- 250 ml vegan jogurtu
- 50 ml řepkového oleje (Manka máslová)
- pár kapek rumového aroma
- 1 vanilkový fruktózový cukr
- 1 přezrálý banán (náhrada vejce)
- Krém :
- 300 ml nemléka
- 2 kakaové pudinky
- malý vegan jogurt kokosový (150 g)
- A ještě :
- marmeláda bez přidaného cukru, na potření v řezu (100% Relax malinová)
Postup přípravy receptu
Do mísy prosejeme hladkou mouku se sodou, přidáme cukry, kakao a metličkou vše promícháme. Lžíci mouky odložíme stranou a smícháme se sodou. V odměrce rozmixujeme vegan jogurt, olej, rumové aroma a banán. Troubu nahřejeme na 175°C. Sypké a tekuté suroviny smícháme. Těsně před vylitím na plíšek kuřák (malý plech na kuře), přidáme do těsta odloženou sodu, rozmíchanou s PL mouky.
Těsto nalijeme na plíšek vyložený pečícím papírem, stěrkou rozhrneme ke stranám plechu, aby byl povrch po upečení rovný. Pečeme v rozehřáté troubě bez horkovzduchu, asi 25-30 minut. Necháme vychladnout, prořízneme a v řezu natřeme nepřislazovanou marmeládou.
Mezitím připravíme krém: 300 ml rostlinného mléka a 2 sáčky kakaového pudinku uvaříme dohusta, dosladíme fruktózou nebo jakýmkoliv vhodným sladidlem. (Použila jsem 2 PL ječmenného sladu) a přidala pár kapek rumového aroma. Po vychladnutí vmícháme 150 g kokosového veganského jogurtu a našleháme, nejlépe metličkou ručního mixéru. Natřeme na korpus a necháme zatuhnout v lednici.
Poznámka od kuchařky
Krém je řidší, neboť mi drahý, v nestřežené chvíli, "zredukoval do vaničky" část pudinku. Těsto bylo opravdu jen lehce nasládlé, ale s marmeládou a krémem byla sladkost tak akorát.