Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 397 kJ / 2 963 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 41,77 g |
| Tuky | 97,50 g |
| Vláknina | 10,17 g |
| Cholesterol | 293 mg |
| Sodík | 199 mg |
| Sůl | 0,45 g |
| Sacharidy | 419,37 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kuřecí prsa odblaníme a nakrájíme na malé kostičky. Okořeníme solí, pepřem, grilovacím kořením a zakápneme olivovým olejem.
Krok 2: Žampiony nebo jiné houby nakrájíme na tenké plátky. Rozehřejeme pánev, na rozpálenou dáme nakrájená kuřecí prsa a zarestujeme. Poté přidáme žampiony a necháme je pěkně lehce podusit s masem.
Krok 3: V druhé pánvi rozpálíme trošku olivového oleje a orestujeme oloupané a najemno nakrájené šalotky. Jen tak zlehka, cca minutku, aby zesklovatěly, ale neopekly se dozlatova. Do toho nasypeme bez proplachování rýži. Za stálého míchání restujeme.
Krok 4: Jakmile se rýže lehce opeče, zalijeme ji bílým vínem. Dáme tak 3 až 4 decilitry. Necháme provařit, aby se vypařil alkohol. Zeleninový vývar připravíme buď domácí, nebo z vaničky a smícháme s horkou vodou. Jakmile se rýže začne v pánvi trochu přichytávat, podlijeme ji vývarem (postupně, třeba po 1 naběračce). Můžeme lehce osolit a opepřit. Mícháme a necháme probublávat. Vaříme na mírném plameni.
Krok 5: Tohle opakujeme pořád dokola za stálého míchání. Pokud se rýže začíná připalovat, tak zase přidáme naběračku vývaru. Potom, v průběhu přípravy, dáme do rýže rozpustit kostku taveného sýra, zamícháme houby s kuřecím masem, které už máme připravené v druhé pánvi. A necháme rýži uvařit do fáze, aby byla "na skus". Tak, jako al dente, aby chutnala a nebyla úplně tvrdá, ale ani rozvařená. Jakmile se zdá, že už je to tak akorát, přidáme máslo nakrájené na kostičky a zlehka ho promícháme, aby se rozpustilo.
Krok 6: Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán (množství podle chuti, cca 80 g). Chuť je nádherně plná a velmi lahodná.
Krok 7: Nakonec zlehka orestujeme pancettu, popř. slaninu nebo jiný špek na ozdobu a po naservírování na talíř touto slaninou rizoto posypeme. Dobrou chuť.
Zveřejněno 27. 2. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rizoto po mém
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j71l
Moje poznámka
Rizoto po mém
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j71l
Nejnovější recepty
Dýňový koláč à la pizza pro diabetiky
Přidáno před 4 hodinami
Dýňové placičky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Vepřový ptáček v rozletu
Přidáno před 7 hodinami
Vepřová pečeně na zelenině se zakysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Brambory s parmskou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Tuňáková houstička vhodná pro nízkosacharidovou stravu
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Karamelový větrník na plech
dejvi01 před 1 hodinou
Bílý chléb
Petulice před 1 hodinou
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Amona před 3 hodinami
Biskupský chlebíček II
DVJU7 před 3 hodinami
Citronové tartaletky
Routeu před 4 hodinami
Babiččina třená bábovka
LittlePumpkin před 5 hodinami
Pizza tyčinky z kynutého těsta
GabinaKol před 6 hodinami
Bramboračka č. 3
Sahula před 6 hodinami
Suroviny:
rýže,
máslo,
žampióny,
víno bílé suché,
sůl,
pepř,
olej olivový,
cibule šalotka,
vývar zeleninový,
prsa kuřecí,
koření grilovací,
sýr tavený,
parmazán,
pancetta
Komentáře (1)