Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 790 kJ / 1 623 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 43,20 g |
| Tuky | 35,47 g |
| Vláknina | 116,35 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 290 mg |
| Sůl | 0,51 g |
| Sacharidy | 224,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme plech, na který rozprostřeme papír na pečení tak, aby papír chránil i stěny plechu. Asi jako když pečeme sladkou roládu. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C.
Krok 2: Do mísy vložíme všechny nastrouhané syrové brambory. Tekutinu z brambor slijeme. K bramborám přidáme drobně nasekané podušené houby (jako obměnu lze i nasekané škvarky či nasekané sušené švestky), 70 g krupice, 2 žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Přidáme i 250 ml kefíru. Měchačkou těsto na toč důkladně promícháme.
Krok 3: Ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh. Já k bílkům přidávám vždy špetku soli. Sníh zapracujeme do těsta ručně. Těsto přelijeme pomocí stěrky na připravený plech s papírem na pečení. Stěrkou těsto (je poměrně řídké) rozprostřeme po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 45 minut. Povrch placky krásně zezlátne.
Krok 4: Plech s upečeným těstem vyjmeme z trouby. Povrch těsta pokryjeme druhým archem papíru na pečení a na papír položíme dno druhého plechu. Oběma rukama držíme spojené plechy a převrátíme je o 180 °C.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Zveřejněno 12. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Moje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Nejnovější recepty
Výpečky se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Kotlety s česnekovo-nivovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Svatomartinská stehna
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Přidáno před 13 hodinami
Asijská zeleninová směs pěti vůní
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový gratin s dýní
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché Margot řezy
Misad před 54 minutami
Kebaby z mletého masa na grilu
magdalenka před 8 hodinami
Květákový dhal
JanaMar před 8 hodinami
Pikantní utopence
magdalenka před 8 hodinami
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 8 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 8 hodinami
Utopenci
magdalenka před 8 hodinami
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
magdalenka před 9 hodinami
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
magdalenka před 9 hodinami
Masové kuličky v rajské omáčce
Ellisska před 9 hodinami
Suroviny:
brambory,
houby sušené,
smetana zakysaná,
krupice,
bílek,
sůl,
majoránka,
pepř mletý,
Komentáře (5)