Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 790 kJ / 1 623 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,20 g |
Tuky | 35,47 g |
Vláknina | 116,35 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 290 mg |
Sůl | 0,51 g |
Sacharidy | 224,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme plech, na který rozprostřeme papír na pečení tak, aby papír chránil i stěny plechu. Asi jako když pečeme sladkou roládu. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C.
Krok 2: Do mísy vložíme všechny nastrouhané syrové brambory. Tekutinu z brambor slijeme. K bramborám přidáme drobně nasekané podušené houby (jako obměnu lze i nasekané škvarky či nasekané sušené švestky), 70 g krupice, 2 žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Přidáme i 250 ml kefíru. Měchačkou těsto na toč důkladně promícháme.
Krok 3: Ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh. Já k bílkům přidávám vždy špetku soli. Sníh zapracujeme do těsta ručně. Těsto přelijeme pomocí stěrky na připravený plech s papírem na pečení. Stěrkou těsto (je poměrně řídké) rozprostřeme po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 45 minut. Povrch placky krásně zezlátne.
Krok 4: Plech s upečeným těstem vyjmeme z trouby. Povrch těsta pokryjeme druhým archem papíru na pečení a na papír položíme dno druhého plechu. Oběma rukama držíme spojené plechy a převrátíme je o 180 °C.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Zveřejněno 12. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Moje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Nejnovější recepty
Zelenina po čínsku s hlívou a shitake
Přidáno před 7 hodinami
Ostružinové kousky s tvarohem
Přidáno před 10 hodinami
Rychlá květáková polévka
Přidáno před 10 hodinami
Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové
Přidáno 10. 8. 2025 17:25:01
Kuřecí karbanátky se sýrem a květáková kaše (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 10. 8. 2025 17:24:11
Brambůrky z mikrovlnky
Přidáno 10. 8. 2025 14:52:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Osvěžující melounové smoothie
Valis před 34 minutami
Drobenkový koláč
Popelkaa před 1 hodinou
Mrkvové šátečky od Ivety
Hanis před 1 hodinou
Oříšková bábovka
Kattyy před 2 hodinami
Květákový mozeček
mcmiruska před 2 hodinami
Karbanátky s cuketou a uzeným sýrem
Hedvika04 před 2 hodinami
Cuketovo - perníkové muffiny
Hedvika04 před 2 hodinami
Mini Pavlova
Nikijaho před 3 hodinami
Těstovinový salát
RaeRea před 4 hodinami
Mirabelkový sirup
Yvajs před 4 hodinami
Suroviny:
brambory,
houby sušené,
smetana zakysaná,
krupice,
bílek,
sůl,
majoránka,
pepř mletý,
Komentáře (5)