Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 minut+40 minut kynutí+35 min.pečení

15 minut+40 minut kynutí+35 min.pečení

4. 1. 2017 16:12

Suroviny

Porce: 4-6

Nutriční hodnoty

Energie3 486 kJ / 833 kcal
Bílkoviny31,73 g
Tuky11,16 g
Vláknina8,10 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 3,31 g
Sůl8,21 g
Sacharidy147,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“.

Zde je citace z výše zmíněného časopisu z roku 1904 na téma Bacán:

… Je to pečivo dosti chutné. Proto také namlsalo se občanstvo domažlické, a kde kdo pekl jen bacána. Aby tomuto hýření kuchyňskému konec byl učiněn, vydali „páni na rathauzu“ nařízení, že nadále bacán se smí péci jen „na cedulku“, tj. na úřední povolení. Na cedulce té prý byla udána míra bacána, která se nesměla překročiti. ….

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/prilohy-a-pecivo/dom...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

rozmarynaH

5. 1. 2017 19:40

alenka72: Alenko, věřím Vám, že babička tam nedávala brambory. Ale já jsem s tímto receptem setkala poprvé před dvěma roky ve výše uvedeném časopisu a tam brambory uváděny byly. A hned napoprvé se bacán povedl a moc nám chutnal. Děkuji za milý komentář :-K:-K:-K

alenka72

5. 1. 2017 16:05

Tak konečně recept, díky!!! Bacán jsem jako malá měla pravidelně u babičky, dělával se k zelí nebo houbové omáčce, místo knedlíků. Já ho jedla samotný. Jen musím podotknout, že babi tam nedávala žádné brambory, ale mockrát jsem na něj vzpomínala. Říkávala, že je to těsto jako na lívance, snad trochu hustší.

rozmarynaH

5. 1. 2017 16:02

Za všechny tak milé komentáře děkuji:-K:-K:-K

cathleen

5. 1. 2017 15:58

Ještě já se přidávám ke chvále starých receptů našich předků - tyhle recepty miluji :yes:

zizala

4. 1. 2017 17:54

Starodávné recepty jsou super :yes: Uloženo ;-)

mysulka

4. 1. 2017 16:51

Také dělám, ale dávám vařené brambory <3:yes:

hosta

4. 1. 2017 16:49

To je paráda, ukládám:yes:

nanny

4. 1. 2017 16:39

<3:-K:yes:

mika59

4. 1. 2017 16:37

Líbí se mi to moc..:yes::yes::-)

rozmarynaH

4. 1. 2017 16:35

magdalenka: Děkuji :-K:-K:-K

magdalenka

4. 1. 2017 16:26

Marcelka, nádherný recept!!!

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bacan recept na bacán recept bacán bacán recept domažlický knedlík bacan s houbovou omáčkou bramborové placky bramborove livance ze syrových brambor bacán recepty co to je bacan domažlické knedlíky bramborové placky recept recepty bramborové placky plnena bramborova placka domažličky domažličky zelí čočka brambora placka placka ze syrových brambor v troubě placky bez kvasnic recept na bramborové placky s přidáním kvasnic

Suroviny: mléko, vejce, mouka hladká, kvasnice, cukr krystal, sůl, brambory, sádlo, strouhanka

TopRecepty.cz

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GNQ3