Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

rozmarynaH Kuchařka:

Doba přípravy: 15 minut+40 minut kynutí+35 min.pečení 4-6 porcí Přílohy 11 názorů

520

Suroviny

¼ litru mléka
1 vejce
170 g hladké mouky
10 g kvasnic
1 kávová lžička krystalového cukru (nebo 2x nabrat mezi prsty)
1 čajová lžička soli
100 g syrových oloupaných brambor nastrouhaných na jemno (asi 2 středně velké)
kulatá forma na pečení o průměru 28 cm, chcete-li bacán vyšší, použijte formu menšího průměru
sádlo na vymazání formy
strouhanku na vysypání formy
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme (nesmí být horké). Část, asi 1 dl, přelijeme do mísy, ve které budeme těsto připravovat. Do mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Pak kvasnice v mléce důkladně rozmícháme.

  2. Přilijeme zbytek mléka a přidáme vejce. Metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše začneme šlehat. Mouku promícháme se solí a po lžících jí přidáváme do těsta za stálého šlehání. Ušlehané těsto přikryjeme utěrkou a v teple necháme 20 minut kynout.

  3. Nyní připravíme formu, kterou vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu a přidáme je do částečně vykynutého těsta. Důkladně je vmícháme do těsta a necháme kynout ještě dalších 20 minut.

  4. Mezi tím troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřátí trouby. Po 35 minutách z trouby vyndáme voňavou dozlatova upečenou a báječně vonící 1,5 cm vysokou placku. Bacán je skvělá příloha k salátům, čočce, houbové nebo koprové omáčce.

Poznámka

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“.

Zde je citace z výše zmíněného časopisu z roku 1904 na téma Bacán:

… Je to pečivo dosti chutné. Proto také namlsalo se občanstvo domažlické, a kde kdo pekl jen bacána. Aby tomuto hýření kuchyňskému konec byl učiněn, vydali „páni na rathauzu“ nařízení, že nadále bacán se smí péci jen „na cedulku“, tj. na úřední povolení. Na cedulce té prý byla udána míra bacána, která se nesměla překročiti. ….

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/prilohy-a-pecivo/dom...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 98 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    alenka72: Alenko, věřím Vám, že babička tam nedávala brambory. Ale já jsem s tímto receptem setkala poprvé před dvěma roky ve výše uvedeném časopisu a tam brambory uváděny byly. A hned napoprvé se bacán povedl a moc nám chutnal. Děkuji za milý komentář :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • alenka72 alenka72

    Tak konečně recept, díky!!! Bacán jsem jako malá měla pravidelně u babičky, dělával se k zelí nebo houbové omáčce, místo knedlíků. Já ho jedla samotný. Jen musím podotknout, že babi tam nedávala žádné brambory, ale mockrát jsem na něj vzpomínala. Říkávala, že je to těsto jako na lívance, snad trochu hustší.

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    Za všechny tak milé komentáře děkuji:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ještě já se přidávám ke chvále starých receptů našich předků - tyhle recepty miluji :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Starodávné recepty jsou super :yes: Uloženo ;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Také dělám, ale dávám vařené brambory <3:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    To je paráda, ukládám:yes:

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

  • mika59 mika59

    Líbí se mi to moc..:yes::yes::-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    magdalenka: Děkuji :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Marcelka, nádherný recept!!!

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo