Cikánská vepřová pečeně
Takto pomalu pečené vepřové maso není po upečení vysušené. Maso je možné i prošpikovat slaninou, omáčku můžeme doplnit zelenou paprikou, rajčaty a kyselou okurkou. Fantazii se meze nekladou.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 501 kJ / 3 227 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 245,27 g |
| Tuky | 238,39 g |
| Vláknina | 7,44 g |
| Cholesterol | 697 mg |
| Sodík | 3,69 g |
| Sůl | 9,00 g |
| Sacharidy | 23,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 120 °C.
Krok 2: Nejprve maso svážeme potravinářským provázkem. Pak potřeme olejem, osolíme, opepříme a použijeme buď bylinky nebo koření dle chuti.
Krok 3: Na pánvi maso ze všech stran na trošce oleje opečeme, vložíme do pekáčku a dáme do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečeme opravdu zvolna, aby maso nebylo vysušené, zhruba 1,5 hodiny. Když maso pouští šťávu, tak ho touto šťávou přeléváme. Důležité je, aby se maso nedusilo pod pokličkou, protože ho chceme péct. A také, aby nebylo ponořené ve šťávě. Proto přeléváme.
Krok 4: Na tu samou pánev, kde jsme opékali maso, dáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, orestujeme ji, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme, až se zbarví. Přidáme nakrájený česnek a necháme minutku provonět, zasypeme hladkou moukou, orestujeme ji a zalijeme vývarem. Zhruba 20 minut povaříme.
Krok 5: Když je hezky zhoustlá, vypneme a přecedíme přes cedník do jiného rendlíku. Do sosíku přidáme kousek másla pro chuť a vlastně i zahuštění.
Zveřejněno 30. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cikánská vepřová pečeně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g1rl
Moje poznámka
Cikánská vepřová pečeně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g1rl
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 10 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeský koláč
Janja před 3 hodinami
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 5 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 5 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 5 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 6 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 6 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 7 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 7 hodinami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 8 hodinami
Suroviny:
pečeně vepřová,
olej,
cibule,
česnek,
slanina anglická,
mouka hladká,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
bylinky,
máslo
Komentáře (3)