Bělohradské kyselo slavnostní
V Podkrkonoší se kyselo vařilo po celý rok. Někde se brambory vařily zvlášť ve slupce, jinde se přidávala smetana, nebo houby v soli místo sušených. Základ byl vždycky žitný kvásek a výsledkem syté, plnohodnotné a velmi chutné jídlo.
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 12 607 kJ / 3 013 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 130,96 g |
Tuky | 163,92 g |
Vláknina | 26,35 g |
Cholesterol | 2,85 g |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,10 g |
Sacharidy | 242,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kyselo vařila moje babička. Bylo po dovaření ve velkém hliněném hrnci na kraji plotny kamen. Vedle hrnce stál malý kastrůlek se škvařeným máslem. Každý si nabíral podle hladu a chuti, dokud bylo co. Kyselo bylo odležením v teple čím dál lepší.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 1. 2024 10:35
18. 1. 2024 09:59
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Podzimní chilli salát
Přidáno před 2 minutami
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno před 4 hodinami
Čalamáda z cuket a paprik
Přidáno před 7 hodinami
Salát z červené řepy s kozím sýrem a ořechy
Přidáno před 8 hodinami
Jednoduchý předkrm pro milovníky krevet
Přidáno před 11 hodinami
Salát s kadeřávkem a ricottou
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Skořicové cukroví z lisu na česnek
Klufka uvařila před 19 minutami
Kanellbular - skořicové šneky
LucinkaR uvařil před 19 minutami
Recept na segedinský guláš III.
Elen0766 uvařila před 26 minutami
Kapustové karbanátky
Grossberg1 uvařila před 1 hodinou
Bramborový guláš
BubakJura uvařil před 1 hodinou
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
LukasHonzatko uvařila před 2 hodinami
Toskánský bůček
Milda69 uvařila před 3 hodinami
Chutné vafle
Mikinecka uvařila před 4 hodinami
Pohanková pomazánka s vajíčky
Lenka1980 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Americký festival na pražském Výstavišti nabízí grilované prasečinky, šťavnaté burgery i palačinky za 160 Kč
Jakého pečete beránka? Dáváte přednost piškotovému nebo třenému těstu? Upéct jej můžete i bez formy
Další recepty
Suroviny: kvas žitný, kvásek, houby sušené, voda, voda, sůl, kmín drcený, pepř mletý, brambory, máslo, cibule, vejce, petržel
Bělohradské kyselo slavnostní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRrPN
2 názory