Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelníky nasladko

Věděli jste, že zelí lze použít i do moučníku? Tradiční kynuté bochánky z Rychnovska, plněné karamelizovaným hlávkovým zelím, potřené škvařeným máslem a sypané směsí cukru a skořice vám zachutnají. Ale pozor dietní opravdu nejsou!

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min + doba kynutí

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava, + doba kynutí )

23. 11. 2023 20:39

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie16 143 kJ / 3 858 kcal
Bílkoviny64,01 g
Tuky179,80 g
Vláknina26,20 g
Cholesterol 823 mg
Sodík 631 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy482,94 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Původní recept pochází zřejmě někde z okolí Rychnova nad Kněžnou. Připravovala je manželova babička, podle pamětníků neodolatelné. Tohle je můj pokus o napodobení, prý je výsledek totožný s babiččinými zelníky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zuzi777a zuzi777a

25. 11. 2023 11:04

magdalenka: No vida, ono se asi dříve vařilo a peklo podobně napříč Českem i Slovenskem. Jen už je recept pozapomenut.🙂

magdalenka magdalenka

25. 11. 2023 08:22

Moja mamka zas piekla kysnutý závin s takouto sladkou zelnou nádivkou, ochutenou škoricou.

Merylas Merylas (moderátorka)

24. 11. 2023 20:24

zuzi777a: Ono je fajn, se někdy prostřednictvím receptů a jídla vrátit v čase. :-K

Merylas Merylas (moderátorka)

24. 11. 2023 20:22

mika59: Já si zase vzpomínám na svoji babičku, ta dělala se zelnou náplní kynutou buchtu na celý plech a taktéž s drobenkou. Jako dítěti mně to moc nechutnalo, změnilo se to v dospělosti. :-) Vždy, když jsem chtěla udělat radost tatínkovi, tak jsem mu ji upekla.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme. :-K

Naše babička dělává takhle zelný štrůdl a je to lahoda, jak to zelí tam křupne :-D zrovinka náhodou mám všechny suroviny doma, takže se do nich pustím, ať máme svačinku ;-)

zuzi777a zuzi777a

24. 11. 2023 01:04

mika59: Tak to je také hardcore! :-O Naše babičky prostě uměly dobroty, které dneska zní přinejmenším zvláštně!:-)

mika59 mika59

23. 11. 2023 23:11

zuzi777a: Pamatuji si jak moje babička pekla zelné koláče s drobenkou..byly výborné, ale už jsou to desítky let.:-K

zuzi777a zuzi777a

23. 11. 2023 23:06

Marie Svarcova: Mě by to asi samotnou nenapadlo, nacpat buchty oslazeným zelím. Ale fakt to je dobré.<3

Marie Svarcova Marie Svarcova

23. 11. 2023 22:46

:-) :yes::yes:Zelníky miluji ale nasladko neznám , určitě zkusím :-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mouka hladká, kvasnice, máslo, cukr, mléko, žloutek, sůl, olej, zelí, olej, cukr, pepř mletý, máslo, cukr moučkový, skořice mletá

TopRecepty.cz

Zelníky nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk21n