Zelníky nasladko
Věděli jste, že zelí lze použít i do moučníku? Tradiční kynuté bochánky z Rychnovska, plněné karamelizovaným hlávkovým zelím, potřené škvařeným máslem a sypané směsí cukru a skořice vám zachutnají. Ale pozor dietní opravdu nejsou!
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 16 143 kJ / 3 858 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,01 g |
Tuky | 179,80 g |
Vláknina | 26,20 g |
Cholesterol | 823 mg |
Sodík | 631 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 482,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Původní recept pochází zřejmě někde z okolí Rychnova nad Kněžnou. Připravovala je manželova babička, podle pamětníků neodolatelné. Tohle je můj pokus o napodobení, prý je výsledek totožný s babiččinými zelníky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 11. 2023 11:04
magdalenka: No vida, ono se asi dříve vařilo a peklo podobně napříč Českem i Slovenskem. Jen už je recept pozapomenut.🙂
25. 11. 2023 08:22
Moja mamka zas piekla kysnutý závin s takouto sladkou zelnou nádivkou, ochutenou škoricou.
24. 11. 2023 20:24
zuzi777a: Ono je fajn, se někdy prostřednictvím receptů a jídla vrátit v čase.
24. 11. 2023 20:22
mika59: Já si zase vzpomínám na svoji babičku, ta dělala se zelnou náplní kynutou buchtu na celý plech a taktéž s drobenkou. Jako dítěti mně to moc nechutnalo, změnilo se to v dospělosti. Vždy, když jsem chtěla udělat radost tatínkovi, tak jsem mu ji upekla.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.
Pokud by někoho tato náplň zajímala, tak dělávám takto: 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, pokud je třeba tak malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.
24. 11. 2023 12:59
Naše babička dělává takhle zelný štrůdl a je to lahoda, jak to zelí tam křupne zrovinka náhodou mám všechny suroviny doma, takže se do nich pustím, ať máme svačinku
24. 11. 2023 01:04
mika59: Tak to je také hardcore! Naše babičky prostě uměly dobroty, které dneska zní přinejmenším zvláštně!
23. 11. 2023 23:11
zuzi777a: Pamatuji si jak moje babička pekla zelné koláče s drobenkou..byly výborné, ale už jsou to desítky let.
23. 11. 2023 23:06
Marie Svarcova: Mě by to asi samotnou nenapadlo, nacpat buchty oslazeným zelím. Ale fakt to je dobré.
23. 11. 2023 22:46
Zelníky miluji ale nasladko neznám , určitě zkusím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Banana split
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 23 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Právě bylo uvařeno:
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 18 minutami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 21 minutami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 1 hodinou
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 2 hodinami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 3 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Kacennaa uvařila před 3 hodinami
Focaccia s rozmarýnem a černými olivami
Adlla uvařila před 3 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Babrlik uvařila před 3 hodinami
Hrníčková tvarohová bábovka
Kosice uvařila před 4 hodinami
Rýžový nákyp
Kikaa uvařil před 4 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, kvasnice, máslo, cukr, mléko, žloutek, sůl, olej, zelí, olej, cukr, pepř mletý, máslo, cukr moučkový, skořice mletá
Zelníky nasladko
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xk21n
9 názorů