Mražený špenátový protlak
Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek.
Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme.
Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo.
Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem.
Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér.
Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.
Zveřejněno 19. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Moje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Nejnovější recepty
Sýrové placky
Přidáno před 13 minutami
Mleté kuřecí kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 11 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 12 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Krémová polévka z pečené zeleniny
Přidáno před 14 hodinami
Dýňové karbanátky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celozrnné housky
Manik před 24 minutami
Margot koláč s jablky
jestedka před 2 hodinami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 2 hodinami
Řepánky
Jitkazmecka před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 2 hodinami
Jablkový křen
cookamater před 2 hodinami
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 13 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 14 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 14 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 15 hodinami
Suroviny:
špenát čerstvý
Komentáře (7)