Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý chléb pro začátečníky (světlý)

Tento světlý chlebík je opravdu bílý a je to nejjednodušší chléb do domácí pekárny, který může být. Máte jistotu, že se vždy povede. Suroviny na něj má doma každý, stačí si je připravit k ruce, vzít na pomoc váhu a můžete začít!

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 200 min

200 min (200 min příprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 180 kJ /
1 955 kcal
Bílkoviny58,25 g
Tuky22,50 g
Vláknina18,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy370,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Navážené suroviny vložíme do formy pekárny, vždy nejprve tekuté, až potom suché. Sůl můžeme vsypat hned do vody s olejem a octem, na ni nasypeme mouky. Krok 2: Na mouky dáme cukr a vhodíme odvážené droždí. Není třeba ho nijak drobit, pekárna si s ním při hnětení poradí. Droždí by do té doby, než pekárna začne hníst, nemělo přijít do styku s vlhkostí, aby se předčasně neaktivovalo. Krok 3: Zapneme nejzákladnější program pekárny - mívá název Klasik nebo Základní, vybereme velikost chleba - to zjistíme součtem gramáží všech surovin. U tohoto receptu je to cca 870 g, takže velikost chleba zvolíme 1 000 g a pak pekárnu zapneme a necháme ji dělat její práci. Krok 4: Hnětené těsto by neměla být tuhá koule, namotaná kolem jednoho háku. Pokud se tak děje (sušší mouka může být více savá), přilejte postupně během hnětení 1-2 lžíce vody navíc. Krok 5: Hotový chleba opatrně vyklepneme na stůl, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce. Teprve zcela vychladlý ho uložíme tak, jak jsme zvyklí.

TIP: Jak upéct dobrý chléb v domácí pekárně

Zveřejněno 15. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý chléb pro začátečníky (světlý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADMV1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý chléb pro začátečníky (světlý)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADMV1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Při prvním pokusu dáno jen droždí - chleba nevykynul . Byl to šutr. Dopručuji rozdělat kvásek: 10g droždí + 50 ml vlažného mléka + lžička cukru. Nechat vzejít cca 20 minut. Takže pak vody jen 270 ml a vzešlý kvásek přidat až na vch mouky.

Patohl: nemyslím, že by byla chyba v postupu práce. Kvásek jsem nikdy do chlebů z pekárničky nedělala a podívejte se na fotky, jak pěkně vykynuly. Určitě není nutné piplat se s kváskem zvlášť. Možná u vás byla chyba v droždí, kdo ví? Zkuste to ještě jednou, s čerstvým droždím, a uvidíte. 😀

Suroviny:
voda, ocet, olej, cukr, sůl, kmín drcený, mouka hladká,

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu