Dýňový dort za studena
Dýňový dort za studena je lahodný dezert, který spojuje jemnou chuť dýně s lehkostí smetanového krému a křupavým sušenkovým základem. Je ideální volbou pro podzimní sezónu, kdy jsou dýně v plné síle, a nabízí osvěžující alternativu k tradičním pečeným zákuskům.
Suroviny pro 1 kus
kulatá dortová forma Ø 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 901 kJ / 3 322 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,13 g |
Tuky | 280,53 g |
Vláknina | 32,38 g |
Cholesterol | 685 mg |
Sodík | 384 mg |
Sůl | 0,37 g |
Sacharidy | 159,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na dýňové koření smícháme a dáme do uzavřené nádoby. Budeme ho mít připravené, kdykoliv ho recept bude vyžadovat.
Krok 2: Potom do mísy rozdrtíme zázvorové sušenky, přidáme rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme, dokud se obě suroviny nespojí.
Krok 3: Směs nasypeme na dno formy vyložené pečicím papírem a rukama ji utlačíme do pevné, rovnoměrné vrstvy. Formu s korpusem dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Krok 4: V míse tyčovým mixérem rozmixujeme předem uvařené a vychladlé kousky scezené dýně.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Zveřejněno 3. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Moje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 12 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 16 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 20 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 1 hodinou
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 1 hodinou
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 10 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 10 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 14 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 14 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 16 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 16 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 17 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 17 hodinami
Suroviny:
sušenky,
máslo,
mascarpone,
lučina,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
dýně hokkaido,
želatina,
koření dýňové,
skořice mletá,
cukr,
rum,
sušenky,
čokoláda hořká,
ořechy vlašské,
mandle,
skořice mletá,
zázvor mletý,
ořech muškátový,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
pepř mletý
Komentáře (1)