Koláče za studena
Typické moučníky vhodné na slavnostní příležitosti se připravují poměrně zdlouhavě díky odpočinku těsta v chladu. Ovšem čekání na dobře prokynuté těsto se vrátí v úžasné chuti a vláčnosti upečených a drobenkou ozdobených koláčků.
Suroviny pro 100 kusů
100kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 46 988 kJ / 11 230 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 320,36 g |
Tuky | 614,99 g |
Vláknina | 41,24 g |
Cholesterol | 3,52 g |
Sodík | 1,22 g |
Sůl | 2,47 g |
Sacharidy | 1 082,90 g |
Postup přípravy
Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné, lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře. Krok 4: Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a uložíme na noc do lednice. Krok 5: Druhý den necháme těsto mírně ohřát v teple místnosti, ještě nakyne. Protože je těsta více, rozdělíme ho na další zpracování na poloviny. Krok 6: Mezitím připravíme náplň. Do tvarohu vmícháme vejce, cukr a pudinkový prášek. Můžeme přidat rozinky. Krok 7: Připravíme ze všech náležejících surovin drobenku promnutím mezi prsty. Krok 8: Těsto rozválíme, nakrájíme rádlem na čtverce cca 10 x 10 cm, naplníme tvarohem a uzavřeme do bochánků. Krok 9: Koláče skládáme na plech vystlaný papírem na pečení. Doprostřed každého koláče vytvoříme důlek, pomašlujeme jej rozšlehaným vejcem a ozdobíme drobenkou. Do důlků pod drobenku můžeme přidat i povidla. Krok 10: Pečeme poměrně zprudka na 185–200 °C asi 8–10 minut (podle trouby).
Zveřejněno 24. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláče za studena
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnjW
Moje poznámka
Koláče za studena
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnjW
Nejnovější recepty
Stříkaná roláda s ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno 15. 7. 2025 07:01:02
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno 15. 7. 2025 06:30:35
Nepečený jahodový dortík
Přidáno 15. 7. 2025 05:01:01
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Langoše z jogurtu
Pavel932 před 48 minutami
Klasický jablečný štrúdl
Pavel932 před 49 minutami
Kynuté houskové knedlíky v páře
Pavel932 před 1 hodinou
Jarní cibulková
Fitulka před 2 hodinami
Vaňkova česnečka
Fitulka před 2 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Beatriz před 4 hodinami
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 11 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 11 hodinami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 12 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 14 hodinami
Tématické fráze:
koláčky za studena,
koláče,
kolac,
vlčnovské koláče,
kynuté těsto za studena,
koláče kynuté za studena,
převalovane kolače,
vlčnovské koláčky,
koláče kynuté v lednici,
převalované svatební koláče recept,
jak se dělá kvásek,
koláčky kynuté za studena,
těsto kynuté za studena,
vlcnovske kolacky recept,
recept na vlčnovské kolače,
svatební koláče recept,
recept těsto na koláče kynuté v lednici,
převalované svatební koláče,
tvarohovy kolac za studena,
kynuté koláče za studena
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
mléko,
droždí čerstvé,
sůl,
vejce,
mouka hladká,
tvaroh,
vejce,
cukr,
pudink vanilkový,
rozinky,
povidla švestková,
máslo,
cukr moučkový,
mouka polohrubá
Komentáře (143)
Těsto jsem neválela, ale dle Marie odkrajovala lžičkou, roztáhla prsty na vále a okraje ještě rozválela malým válečkem.
Tvarohu do koláčků jsem spotřebovala daleko víc - na půl dávky těsta 3/4 kg tvarohu. Celkem jsem měla asi 75 kousků.
Vnouček mi dal známku 9. Jeden bod mi strhl prý kvůli tomu, že nahoře mohlo být víc povidel
zdenka: