Koláče za studena

senky Kuchařka: senky

cca 100 kousků Moučníky , Drobné pečivo, Kynuté 135 názorů

Suroviny

900 g hladké mouky
a cca 100 g hladké mouky na podsypání
200 g mletého cukru
500 g másla
4 celá vejce
200 ml vlažného mléka
100 g droždí
sůl
rozšlehané vejce na potření
Náplň:
4 kostky tvarohu
2 celá vejce
cukr podle chuti
troška vanilkového pudinku na zahuštění(není nutné)
rozinky -já nedávám nemáme je v koláčích moc v lásce
Drobenka:
máslo
cukr
polohrubá mouka od oka
Recept si zatím oblíbilo 103 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do důlku v osolené mouce přidáme cukr, droždí, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek.

  2. Přidáme celá vejce, nastrouhané máslo a částečně vymícháme těsto.

  3. Vyklopíme na vál a dobře vypracujeme.

  4. Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné, lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře. Nebojte se toho.

  5. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potr. fólií a uložíme na noc do lednice.

  6. Druhý den necháme trošku ohřát, těsto ještě nakyne. Je ho hodně, takže na další zpracování rozdělíme na poloviny.

  7. Rozválíme, nakrájíme rádlem na čtverce cca 10x10cm, naplníme tvarohem a klasicky ušudláme bochánky.

  8. Skládáme na plech s papírem nebo fólií, uprostřed uděláme důlek, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme drobenkou. Já na polovinu dávám pod drobenku do důlků ještě povidla.

  9. Pečeme docela zprudka, na 185-200°C asi 8-10min (podle trouby).

Poznámka

Recept mám od sestry už léta, nejsem odborník na převalovaná těsta, proto dělám toto a vždy se povede. Nebojte se, že těsto nenakyne, nakyne.

Koláče jsou vláčné, neosychají, teda pokud by na to měly zrovna čas.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 442 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koláče za studena

  • Sandra Sandra(neregistrovaná)

    Jsou výborné, dobře se dělají i pečou, pouze je peču jen z poloviční dávky, jelikož je s mužem sami nesníme. Všichni je chválí.
    :-)https://www.toprecepty.cz/recept/17537-kolace-za-s...

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Gabriela: Díky za pochvalu :-):-K

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Michaelka86: díky za pochvalu, s tvarohem je někdy potíž, záleží, kolik obsahuje vody a to je, výrobce od výrobce, jiné :-*

    Odpovědět

  • Gabriela Gabriela(neregistrovaná)

    Dělala jsem je a musím říct, že po čtyřech dnech jsou koláčky stále měkké. Doporučuji....jsou výborné.
    :-*

    Odpovědět

  • Michaelka86 Michaelka86

    Úžasné!! Moc děkuji. Dělala jsem před 4 dny, měla jsem 46 vdolečků a 7 honzovek :) Moje první a netušila jsem, že se tak povedou (a to jsem měla těsto v lednici jen jednu hodinu). Jediné mínus, že s tvarohem se špatně dělalo, nedaly se udělat kuličky, takže se tvaroh pak spíše vsákl do těsta, ale už asi vím jak na to, pro příště. DOPORUČUJI!:-8

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    ILONA 3: To jsem ráda, taková zpráva vždycky potěší :-K

    Odpovědět

  • ILONA 3 ILONA 3

    Pekla jsem je nemají chybu:yes::yes::-K<3bar-ilona@seznam.cz

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Dáša: To je super !! Tak příště víc povidel, aby byl plný počet bodů :-D:-D:-K

    Odpovědět

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    Dnes jsem pekla koláčky dle tohoto receptu, trochu upraveného dle diskuzních příspěvků. Koláčky jsou výborné, těsto je pružné a při balení tvarohu se netrhá, což je paráda. Je fajn, že se dá připravit den předem, takže druhý den není taková honička.
    Těsto jsem neválela, ale dle Marie odkrajovala lžičkou, roztáhla prsty na vále a okraje ještě rozválela malým válečkem.
    Tvarohu do koláčků jsem spotřebovala daleko víc - na půl dávky těsta 3/4 kg tvarohu. Celkem jsem měla asi 75 kousků.
    Vnouček mi dal známku 9. Jeden bod mi strhl prý kvůli tomu, že nahoře mohlo být víc povidel :-D.

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    RENČA: Dámy, už jste viděly koláče jako na fotografii, které se nepekly ?? :-O :-D

    Odpovědět

  • RENČA RENČA(neregistrovaný)

    zdenka:To za studena je velmi zavádějící, já jsem na ten
    :no: recept také klikla,protože jsem myslela,že se nepečou.





    zdenka:

    Odpovědět

  • casino casino

    Postup bod 7. : ...čtverce cca 10x10cm...:-O Podle velikosti koláčků na úvodním obrázku bych si tipnul na čverce cca 4x menší:-p

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Evita: Klidně těsto v pekárně zadělej, ale bez nahřívání, máslo by se zbytečně rozpustilo. Na takové zadělání používám program na těstoviny. Ale nenechávej ho kynout, těsto se jen vypracuje a nevykynuté se dává právě do lednice pomalu kynout .Ať se zadaří :-*

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    p. Marta: Marti, jen na srozuměnou, nikoho jsem neodsuzovala, jen jsem odpověděla se stejným povzdechem jako se paní Kateřina ptala :-* a mimochodem, u nás na Moravě se pod drobenku povidla běžně přidávají, píšu to i v receptu, ale nikdy se jim neříkalo dvojctihodné :-)

    Odpovědět

  • Evita Evita(neregistrovaná)

    Ahoj,mám asi hloupý dotaz-kdybych dala těsto do pekárničky na vykynutí a pak vložila na noc do lednice,byla by to chyba?Moc děkuji za radu.

    Odpovědět

1 2 3 5 7 9

Tématické fráze: koláčky za studena koláče kolac vlčnovské koláče koláče kynuté za studena kynuté těsto za studena převalovane kolače vlčnovské koláčky koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče recept jak se dělá kvásek koláčky kynuté za studena těsto kynuté za studena vlcnovske kolacky recept recept na vlčnovské kolače svatební koláče recept recept těsto na koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče tvarohovy kolac za studena recept na vlčnovské koláčky

Zapomněl/a jsem heslo