Jelení kýta s portským vínem
Pokud se chystáte pozvat rodinu na sváteční oběd, takhle jelení kýta je pro tuto příležitost jako stvořená. Pomalu pečené maso s omáčkou z kořenové zeleniny, divokého koření a portského vína všechny doslova oslní svou chutí. Podávejte s domácím karlovarským knedlíkem.
Postup přípravy
Krok 1: Maso prošpikujeme špalíčky špeku a zprudka opečeme na sádle ze všech stran.
Krok 2: Pak ho vyjmeme, přeneseme do pekáčku, osolíme, opepříme a na zbylém sádle opečeme na kostičky nakrájenou cibuli i ostatní kořenovou zeleninu.
Krok 3: Přilijeme portské víno, chvíli povaříme, pak přidáme vývar. Směsí zalijeme maso. Přidáme ostatní koření, které jsme zabalili do kousku plátýnka.
Krok 4: Pekáček přiklopíme a maso pečeme při 170 °C asi 2 hodiny, dokud není úplně měkké.
Krok 5: Po upečení maso vyjmeme a udržujeme ho v teple. Odstraníme koření a omáčku dohladka rozmixujeme. Podáváme s karlovarským a houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 17. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení kýta s portským vínem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP6ZE
Moje poznámka
Jelení kýta s portským vínem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yP6ZE
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 12 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 53 minutami
Sváteční kakao
Kajkajak před 1 hodinou
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 1 hodinou
Bramborová pomazánka
Kamuna před 2 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 3 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 6 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 7 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 7 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 8 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 8 hodinami
Suroviny:
kýta jelení,
špek,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
víno portské,
vývar masový,
koření nové koření,
jalovec,
bobkový list,
skořice celá
Komentáře (1)