Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem

Bílé omáčky jsou oblíbené pro svou jemnou chuť i snadnou přípravu. Stačí pár základních ingrediencí, trocha pažitky, sušené cibule a česnek. A zastřená vejce? Ta si snadno připravíte v mikrovlnce! Rychlé, jednoduché a skvělé.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce nebo kastrolku se silným dnem dáme rozehřát máslo, přidáme mouku a na snížené teplotě zvolna uděláme světlou jíšku. Krok 2: Mírně ji osolíme, aby se neudělaly žmolky, a zalijeme studeným mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a pomalu provaříme 10-15 minut. Krok 3: Přidáme cibuli, česnek, cukr a převařený ocet. Poté omytou a jemně nasekanou pažitku. Vše promícháme, případně dosolíme a necháme stát na vypnuté plotně. Krok 4: Zastřená vejce můžeme udělat klasicky nebo v mikrovlnné troubě: do skleněné misky dáme cca 100 ml vroucí vody z konvice s 1 lžičkou octa, vložíme rozklepnuté vejce. Přikryjeme obráceným talířkem a vlníme na 800 W / 40–45 sekund (podle velikosti vejce). Vyndáme děrovanou naběračkou a vložíme do omáčky. Krok 5: Vejce v omáčce mírně nařízneme a podáváme s vařenými bramborami, karlovarským nebo houskovým knedlíkem.

TIP: Jak správně ohřívat knedlíky

Zveřejněno 15. 5. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Množství cukru i octu si může každý upravit podle vlastní chuti.

Granulovaná cibule a česnek nejsou tak ostré a dodají omáčce jemnou, neagresivní, příjemnou chuť.

Omáčku můžeme podávat i k vařenému hovězímu masu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRLRy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRLRy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
mléko, pažitka, máslo, mouka hladká, cibule, česnek granulovaný, cukr, ocet, sůl, vejce, ocet, voda

Přidat fotografie receptu