Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Bílé omáčky jsou oblíbené pro svou jemnou chuť i snadnou přípravu. Stačí pár základních ingrediencí, trocha pažitky, sušené cibule a česnek. A zastřená vejce? Ta si snadno připravíte v mikrovlnce! Rychlé, jednoduché a skvělé.
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce nebo kastrolku se silným dnem dáme rozehřát máslo, přidáme mouku a na snížené teplotě zvolna uděláme světlou jíšku.
Krok 2: Mírně ji osolíme, aby se neudělaly žmolky, a zalijeme studeným mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a pomalu provaříme 10-15 minut.
Krok 3: Přidáme cibuli, česnek, cukr a převařený ocet. Poté omytou a jemně nasekanou pažitku. Vše promícháme, případně dosolíme a necháme stát na vypnuté plotně.
Krok 4: Zastřená vejce můžeme udělat klasicky nebo v mikrovlnné troubě: do skleněné misky dáme cca 100 ml vroucí vody z konvice s 1 lžičkou octa, vložíme rozklepnuté vejce. Přikryjeme obráceným talířkem a vlníme na 800 W / 40–45 sekund (podle velikosti vejce). Vyndáme děrovanou naběračkou a vložíme do omáčky.
Krok 5: Vejce v omáčce mírně nařízneme a podáváme s vařenými bramborami, karlovarským nebo houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 15. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRLRy
Moje poznámka
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jRLRy
Nejnovější recepty
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno před 7 hodinami
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené plátky patizonu
Přidáno před 7 hodinami
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Piškotové řezy s tvarohovým krémem a ostružinovým přelivem
Přidáno před 8 hodinami
Grilované masovo-zeleninové špízy s bouchaným bramborem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosové Raffaello řezy
Andreamamene před 2 hodinami
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků
petrjkt před 2 hodinami
Uzené vepřové koleno na rybízu a zázvoru v pomalém hrnci
zewlbeastboy před 4 hodinami
Krkovička z trouby
Viera19@seznam.cz před 5 hodinami
Džem z červeného rybízu
douver před 6 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z pánve
pesmax před 6 hodinami
Ostružinový džem
ivona.gresova@seznam.cz před 7 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
k.chytka@gmail.com před 8 hodinami
Provensálská vepřová kýta
E. J. K. před 8 hodinami
Staročeský bedlový kuba
NIDEC před 9 hodinami
Suroviny:
mléko,
pažitka,
máslo,
mouka hladká,
cibule,
česnek granulovaný,
cukr,
ocet,
sůl,
vejce,
ocet,
voda
Komentáře (1)