Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem

Bílé omáčky jsou oblíbené pro svou jemnou chuť i snadnou přípravu. Stačí pár základních ingrediencí, trocha pažitky, sušené cibule a česnek. A zastřená vejce? Ta si snadno připravíte v mikrovlnce! Rychlé, jednoduché a skvělé.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce nebo kastrolku se silným dnem dáme rozehřát máslo, přidáme mouku a na snížené teplotě zvolna uděláme světlou jíšku. Krok 2: Mírně ji osolíme, aby se neudělaly žmolky, a zalijeme studeným mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a pomalu provaříme 10-15 minut. Krok 3: Přidáme cibuli, česnek, cukr a převařený ocet. Poté omytou a jemně nasekanou pažitku. Vše promícháme, případně dosolíme a necháme stát na vypnuté plotně. Krok 4: Zastřená vejce můžeme udělat klasicky nebo v mikrovlnné troubě: do skleněné misky dáme cca 100 ml vroucí vody z konvice s 1 lžičkou octa, vložíme rozklepnuté vejce. Přikryjeme obráceným talířkem a vlníme na 800 W / 40–45 sekund (podle velikosti vejce). Vyndáme děrovanou naběračkou a vložíme do omáčky. Krok 5: Vejce v omáčce mírně nařízneme a podáváme s vařenými bramborami, karlovarským nebo houskovým knedlíkem.

TIP: Jak správně ohřívat knedlíky

Zveřejněno 15. 5. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Množství cukru i octu si může každý upravit podle vlastní chuti.

Granulovaná cibule a česnek nejsou tak ostré a dodají omáčce jemnou, neagresivní, příjemnou chuť.

Omáčku můžeme podávat i k vařenému hovězímu masu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRLRy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRLRy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mléko, pažitka, máslo, mouka hladká, cibule, česnek granulovaný, cukr, ocet, sůl, vejce, ocet, voda

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu