Dědova kulajda
Kulajda je tradiční česká polévka, která vyniká jemnou smetanovou chutí, vůní čerstvých hub a kyselostí. Klasicky se dochucuje koprem, ale stejně dobře můžete použít i čerstvou petrželku pro jemnější variantu.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvé houby očistíme, opláchneme a pokrájíme. Kopr nasekáme.
Krok 2: V hlubokém kastrolu rozpustíme sádlo a cibulku na něm osmahneme. Přidáme houby, kmín a orestujeme.
Krok 3: Osmažené houby zalijeme mlékem, přidáme pokrájené brambory a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
Krok 4: Potom do polévky nasypeme nasekaný kopr. Přilijeme smetanu a důkladně promícháme.
Krok 5: Polévku dochutíme solí, pepřem a octem. Takto ochucenou polévku vaříme na mírném ohni ještě asi 10 minut.
Krok 6: Polévku podáváme s čerstvým pečivem.
Zveřejněno 29. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WZW
Moje poznámka
Dědova kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WZW
Nejnovější recepty
Sytá bramboračka naší babičky
Přidáno před 3 hodinami
Smažený pórek v těstíčku
Přidáno před 4 hodinami
Jednohubky s tresčími játry, červenou cibulí a řeřichou
Přidáno před 4 hodinami
Rolky ze šunkového salámu
Přidáno před 4 hodinami
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 11 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí vývar s ořechovými nudlemi
Kajkajak před 28 minutami
Ledvinky dušené
josef.ridic před 36 minutami
Kuřecí prsa na paprice s barevnými paprikami
bajoo před 1 hodinou
Těsto na pizzu
[email protected] před 2 hodinami
Tvarohová pizza
veronika_straka před 3 hodinami
Salát Coleslaw
ivanc před 3 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Stesticko před 3 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
Fitulka před 3 hodinami
Roládky z toustového chleba
Fitulka před 4 hodinami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Fitulka před 4 hodinami
Suroviny:
mléko,
smetana,
brambory,
cibule,
kmín celý,
houby čerstvé,
sůl,
pepř mletý,
ocet,
cukr,
kopr,
sádlo
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.