Dědova kulajda
Kulajda je tradiční česká polévka, která vyniká jemnou smetanovou chutí, vůní čerstvých hub a kyselostí. Klasicky se dochucuje koprem, ale stejně dobře můžete použít i čerstvou petrželku pro jemnější variantu.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvé houby očistíme, opláchneme a pokrájíme. Kopr nasekáme.
Krok 2: V hlubokém kastrolu rozpustíme sádlo a cibulku na něm osmahneme. Přidáme houby, kmín a orestujeme.
Krok 3: Osmažené houby zalijeme mlékem, přidáme pokrájené brambory a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
Krok 4: Potom do polévky nasypeme nasekaný kopr. Přilijeme smetanu a důkladně promícháme.
Krok 5: Polévku dochutíme solí, pepřem a octem. Takto ochucenou polévku vaříme na mírném ohni ještě asi 10 minut.
Krok 6: Polévku podáváme s čerstvým pečivem.
Zveřejněno 29. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WZW
Moje poznámka
Dědova kulajda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82WZW
Nejnovější recepty
Dědova kulajda
Přidáno před 1 hodinou
Houbové ragú s těstovinami
Přidáno před 2 hodinami
Salát s křehkým čerstvým čajotem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí stir-fry s rýží
Přidáno před 12 hodinami
Tuňákové placičky s nivou
Přidáno před 12 hodinami
Proteinový marshmallow dezert
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka s játrovými knedlíčky
Kajkajak před 1 hodinou
Prosedlá buchta s tvarohem
káťa před 1 hodinou
Francouzské brambory
JanaMo před 1 hodinou
Nejlepší litý perník
vesnickydesolat před 2 hodinami
Drobenkový hruškový koláč
Ajca1 před 3 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Lucie1001 před 3 hodinami
Jihočeská kulajda
bonkova před 4 hodinami
Čalamáda moc dobrá
HusoKachna před 4 hodinami
Putimské vepřové nudličky
bonkova před 4 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
bonkova před 4 hodinami
Suroviny:
mléko,
smetana,
brambory,
cibule,
kmín celý,
houby,
sůl,
pepř mletý,
ocet,
cukr,
kopr,
sádlo
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.