Husička s nádivkou
Pečená husa s nádivkou je tradiční svatomartinské jídlo, které k listopadu neodmyslitelně patří. Šťavnaté maso se pomalu peče dozlatova a doplňuje ho nadýchaná nádivka z rohlíků, slaniny, mandlí a bylinek, která dodává pokrmu slavnostní chuť i vůni.
Postup přípravy
Krok 1: Husu opláchneme, osušíme, osolíme a okmínujeme. Rohlíky nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Oloupané mandle nasekáme. Petrželku nasekáme najemno.
Krok 3: Žloutky oddělíme od bílků. Ze třech bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky a 2 bílky rozšleháme v mléce.
Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 170 °C.
Krok 5: K rohlíkům vmícháme žloutkovou směs. Přidáme slaninu, mandle, petrželku, ochutíme muškátovým oříškem, mírně opepříme a osolíme. Po částech opatrně vmícháme sníh z bílků.
Krok 6: Připravenou nádivkou naplníme husu. Otvor sepneme masovými jehlami.
Krok 7: Husu vložíme do pekáče, přikryjeme vrchním dílem a pečeme při 170 °C zhruba 5 hodin. Během pečení odebíráme vypečené sádlo.
Krok 8: Přibližně 1 hodinu před koncem husu podlijeme trochou horké vody a pečeme bez poklice.
Krok 9: Na posledních 40 minut zvýšíme teplotu na 200 °C, aby byla husička dokřupava. Husu několikrát mírně podlijeme horkou vodou.
Krok 10: Husu podáváme s knedlíkem a se zelím.
Zveřejněno 9. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Husička s nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYL7y
Moje poznámka
Husička s nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYL7y
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 3 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 2 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 3 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 4 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 5 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 8 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 8 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 8 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 9 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 9 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 9 hodinami
Suroviny:
husa,
sůl,
kmín celý,
rohlík,
vejce,
mléko,
mandle sekané,
slanina anglická,
petrželka,
ořech muškátový,
sůl,
pepř bílý mletý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.