

Rarášci s volským okem
Suroviny 3 porce
- 350 g vepřové plece (vcelku)
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžíce zázvoru (najemno nastrouhaného kořene)
- 5 lžic solamylu
- špetku mletého pepře
- dále budeme potřebovat:
- 3 vejce (menší)
- olej (na smažení)
- sůl
- petržel (nasekanou)
Postup přípravy receptu
Do uzavíratelné nádoby vyklepneme vejce, přidáme olej, omáčku, worcester, zázvor, pepř a solamyl a vše důkladně prošleháme.
Maso opláchneme, osušíme, nařežeme na plátky a ty nařežeme na malé kostičky.
Kostičky masa dáme do ušlehané směsi, nádobu uzavřeme a dáme do lednice odležet na 1 hodinu, až dva dny.
Po uležení podle potřeby osolíme, promícháme a rozdělíme na 3 porce(hromádky).
Do pánve na rozehřátý olej dáme větší hromádku směsi a plamen ubereme na minimum. Lžící vytvoříme uprostřed menší otvor na vyklepnutí vajíčka a směs navršíme na "val".
Po 2 minutách obracečkou otočíme spodní, nedosmaženou stranou nahoru a pozvolna smažíme 6 minut. Poté raráška opět pomocí obracečky otočíme zpět na nedosmaženou stranu, opatrně do otvoru přidáme vyklepnuté celé vejce, osolíme a posypeme petrželkou. Pozvolna smažíme 4-5 minut. Na přílohu se hodí čerstvé pečivo, nebo dobrá, smetanová bramborová kaše.
Poznámka od kuchařky
Maso samozřejmě můžeme použít i z kýty, nebo z kuřecích prs. To už naklepávat nemusíme.
Chtěla jsem jen ukázat, že stačí málo a z obyčejných rarášků(masových placiček) může být zase jiná dobrota :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rarášci s volským okem
-
ylenulkay:tak to mě mrzí,že se Ti to potrhalo
Asi jsi do rozehřátého tuku navršenou hromádku rozetřela na tenkou placičku.Hromádka masa by měla být cca 1,5cm vysoká,aby se do ní dal lžící vytvarovat prostor pro vejce(viz fotopostup).Snad se Ti to příště podaří
-
Recept krásný !!! Ale asi dělám něco špatně!! Placičku jsem absolutně nezvládla otočit vcelku... :( Máte někdo nějaký tip, co dělám špatně ???
-
Dana61:Jana Pá:Děvčata,děkuji
-
Šikulko, líbí, dávám
a některé komentáře - viz dole, jdou mimo mě, takže recept se mě líbí a ráda vyzkouším, čau a pac
-
joj, opět úžasný nápad na vylepšení úžasného receptu
ten pohled je prostě božský
-
magdalenka:mě vždycky tchýně říkávala-prosím Tě,jak můžeš"chlastat"ty mleté kravské kopyta"
a mě to stejně neodradilo
hosta:Jituško a víš,že to někdy dělámA když jsem byla malá,tak mi musela babička namazat chleba sádlem a takovým,něco podobného masoxu,ale v kelímku(už nevím,jaký byl název) a šlo to hezky roztírat a cibuli na to.Bože to bylo dobré
casino:na radu babičky trošku octa někdy preventivně přidávám když dusím(vařím)hovězí ze staršího kusu
Když už tady probíráme naše zhýralé chutě a to z čeho se co vyrábí,tak jsem pro pobavení zkopírovala z motorkářského webu pár kousků na počtení...snad Vás to pobaví tak,jako mě
----------------
....sharkis píše: Řešit každou volovinu, tak nemůžete jíst nic Nechtějte vědět, z čeho se vyrábí delikátní grilovací speciality, veleoblíbené salámy, veškeré uzeniny, paštiky, pomazánky nebo cokoli jiného tomu podobného O doslova chemickejch šťávách, limonádách, jogurtech a instantních věcech nemluvě A profláklá značka BIO? V rádiu jsem jednou slyšel týpka, co tvrdil, že jde ráno nakoupit rajčata do supermarketu a pak je prodá o dost dráž jako BIO na trhu... Takže asi tak - co si kdo nevypěstuje / nevykrmní / nezpracuje sám, nemůže mít jistotu NIKDY, a proto je lepší to neřešit a jíst na co má zrovna chuť
Přesně moje řeč.. jedli jsme to vždycky, žijeme, ne*ereme potom, neblijeme potom..tak co..stjeně tim nic nevyřešíš a pokud nemáš možnost pěstovat si sám más smolík a žer co si můžeš koupit. BIO potravinám nevěřim (jako že jsou fakt BIO) takže utrácet za ně fakt nehodlám. Jak jsem četla tak nezdravej je i chleba a vlastně všechno tak co
-------------------------------konec kopírování -
casino:z čoho je Maggi tekuté polievkové korenie?
-
hosta: magdalenka:
Sajrajt?
Hmmm...
Mahlzeit! -
hosta:ja si tým sajrajtom pokvapkám topinku a posypem pokrájanou cibuľou..niekedy aj horčicu dám....manžel povedal, že mám zvrátené chute...
-
Anna Kocikova:
Ten ocet (nejen konzervuje, ale dělá maso i křehčím) je z receptu, který jsem dostal (taky skoro před 40ti lety) od kamaráda, který ho měl ze sev. Afriky. Další komponenty jsou rajský protlak a hodně hodně CIBULE a ČESNEKU+ sůl a koření. I bez lednice to vydrželo týden
-
Anna Kocikova: když máš tak zlotřilé chutě (já občas taky
), zkus tím sajrajtem pocákat chleba se sádlem a cibulí, jsou to takové studentské výpečky
-
hosta:Jíťo,tak jsem se na ten recept v sešitku znovu mrkla
Fakt,nekecám-je to i v nadpisu"Marinované maso na kuřecí rarášky na 2měsíce". A pak je to i v postupu:"Všechno společně promícháme a dáme do zavařovací lahve.Tu pak pokryjeme alobalem a dáme do ledničky.Maso vydrží takto naložené až 2měsíce". Raději to zkoušet nebuduStejně by jsme to nevydrželi dýl jak 3dny
S tím maggim máš pravduAle já ho také občas používám a jsem takové čunče,že si i občas cucnu,nebo odloupávám ze skleničky takové ty zaschlé kousky a baštím to
Mňam
-
Anna Kocikova: Drahu, mám to napsáno naprosto stejně, ale dva DNY, ne dva měsíce (asi u nás byli netrpělivější)
- dřevní doby kdy nebyla sojovka a nahrazovala se maggim a worcesterem
-
casino:no,právě,že v tom 40let starém rcp na kuřecí rarášky zázvor není
Je tam-3/4 kg kuřecího masa na kostky se naloží do marinády ze 3vajec,2PL solamylu,4PL maggi,1,5PL sušené majoránky,1/4KL pepře,1/2KL drceného kmínu,1/2KL kari,trochu chilli,a co mě nejvíce udivilo,že se ještě přidají 2 středně velké nadrobno nakrájené cibule a 8-10 nadrcených stroužků česneku.Ty poslední dvě suroviny by už podle mě musely kvasit po 2dnech...Tuto marinádu jsem nikdy nepoužila.Vždy jsem si udělala něco od oka,podle toho,co zrovna bylo doma a co se chuťově netlouklo.Maso bylo naložené nanejvýš 4dny(dýl to nikdy naše mlsné jazyky nevydržely)
S tím octem to nemusí být špatný nápadNebo by se hodil nějaký panáček tvrdého alkoholu
Každopádně děkuji za komentář a zájem
Ivulinko i Tobě díky -
Anna Kocikova:
No, já bych tomu naložení 2 měsíce v marinádě i věřil - zázvor je antibakteriálníBych to ještě posichroval 1PL octa...