Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pošírovaný siven podle Marka Raditsche

Jemné maso sivena si zaslouží šetrnou úpravu, proto ho připravíme pošírováním v páře. Rybu servírujeme s máslovou omáčkou beurre blanc a dozlatova vypečenými bramborami Hasselback. Přípravou nás provede Marek Raditsch.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 55 min

75 min (20 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Začneme přípravou bramborové přílohy. Omyté a osušené baby brambory nakrájíme na plátky, ale zcela je nedokrojíme. K pomoci nám mohou být hůlky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Krok 2: Brambory naskládáme do pekáčku, osolíme a opepříme, přidáme 2 lžíce tuhého přepuštěného másla. Do pekáčku přihodíme 2 rozmáčknuté stroužky česneku, snítku rozmarýnu a tymiánu. Krok 3: Pekáček zabalíme do alobalu a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 40 minut. Krok 4: Pokračujeme omáčkou. Šalotky očistíme a nakrájíme. Do rendlíku nalijeme 300 ml suchého bílého vína, přidáme šalotky, 4 kuličky pepře a snítku tymiánu. Krok 5: Víno svaříme na pětinu objemu. Zmírníme teplotu, přidáme 1 lžíci smetany a postupně vmícháváme také studené máslo. Pomocí metly rozmícháváme, až vznikne hladká emulze. Krok 6: Připravenou omáčku přecedíme a dobře vymačkáme přes cedník. Hotovou ji za občasného promíchání udržujeme při nízké teplotě. Krok 7: Připravíme sivena. Z filet, na kterých zůstala kůže, odřízneme a odstraníme tenkou ocasní část, která by se tepelnou úpravou vysušila. Potravinářskou fólii pokapeme olivovým olejem, uložíme na ni filet kůží dolů, osolíme a pokapeme opět olivovým olejem. Filet dobře zabalíme do potravinářské fólie. Totéž uděláme i s dalšími kusy ryby. Krok 8: Rybu budeme pošírovat. Filátka sivena vložíme na perforovaném plechu do parní trouby a při 90 °C ho tam připravujeme asi 5 minut. Poté siveny vyndáme z parní trouby, vybalíme z fólie a všem filetám opatrně sundáme kůži (mělo by to jít snadno). Porce ryby osolíme a dosolíme i máslovou omáčku, kterou navíc zakápneme citronovou šťávou. Promícháme ji a můžeme servírovat. Krok 9: Na talíř dáme dokřupava vypečené brambory Hasselback, přelijeme máslovou omáčkou a opatrně uložíme pošírované filety. Ozdobíme lístečky čerstvých bylinek a můžeme podávat.

Zveřejněno 5. 12. 2025

Poznámka autora Extrakurzy.cz

Pošírování je vaření při nízké teplotě (90 °C) na páře. Ať v parní troubě, nebo v hrnci na pařáčku, který jinak používáme na napaření knedlíků. Pošírováním se připravují potraviny s jemnou strukturou, které by jinak vyšší teplota mohla poškodit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pošírovaný siven podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNWxy

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pošírovaný siven podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNWxy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
siven, sůl, olej olivový, cibule šalotka, víno bílé suché, pepř černý, tymián, smetana ke šlehání, máslo, sůl, šťáva citronová, brambory, česnek, ghee, rozmarýn, tymián, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu