Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzené maso na smetaně se zeleninou

Uzené maso na smetaně se zeleninou je poctivý český pokrm, který připomíná domácí kuchyni našich babiček. Spojení voňavého uzeného masa, kořenové zeleniny a jemné smetanové omáčky vytváří syté a lahodné jídlo.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BinaSa BinaSa

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 55 min

75 min (20 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Krok 2: Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky. Pokud maso nakrájíme na kostky, při zahušťování záklechtkou je nebudeme vyndávat. Krok 3: V hrnci na rozpáleném oleji zesklovatíme cibuli se slaninou. Přidáme všechnu zeleninu a restujeme zhruba 10 minut. Krok 4: Pak přidáme maso, bobkový list, nové koření v sítku na čaj, zalijeme trochou vody (ale jen tak, aby bylo maso ponořené) a dusíme asi 30 minut. Krok 5: Poté z omáčky vyndáme koření a plátky masa. Krok 6: Dle potřeby k omáčce přilijeme vodu. Hladkou moukou rozmícháme ve vodě. Vzniklou záklechtkou zahustíme omáčku a provaříme alespoň 15 minut. Krok 7: Nakonec omáčku zjemníme smetanou a krátce provaříme. Omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

TIP: Inspirace na pokrmy z uzeného masa

Zveřejněno 14. 12. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Recept z kuchařky mojí stařenky z r. 1913

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uzené maso na smetaně se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR6Xy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uzené maso na smetaně se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR6Xy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso uzené, slanina, cibule, mrkev, petržel, celer, smetana ke šlehání, olej, sůl, šťáva citronová, cukr krupice, bobkový list, koření nové koření, mouka hladká, voda

Přidat fotografie receptu