Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivý vepřový burger v domácí housce

Na skvělý burger už nemusíte chodit do restaurace. Připravte si raději domácí burger v krásně vypečené, křupavé bulce s pořádným kusem masa a bohatou náplní. Příprava je časově náročnější, ale věřte, že poctivému domácímu burgeru nikdo neodolá.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

125 min (80 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Česnek očistíme a nastrouháme k masu. Osolíme, opepříme, přidáme solamyl. Dobře zapracujeme a dáme do lednice, než přijde jeho čas. Krok 2: V robotu připravíme těsto na housky. Do mísy prosejeme obě mouky, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, sůl a přilijeme vlažné mléko a vodu. Krok 3: Hněteme asi 10 minut, až je těsto krásně hladké. Nakonec přidáme rozpuštěné sádlo nebo máslo a pokračujeme v hnětení, až se tuk zapracuje a těsto je nelepivé a krásně lesklé. Krok 4: Těsto necháme kynout asi půl hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Krok 5: Mezitím, co těsto kyne, přichystáme náplň do burgerů. Krok 6: Ledový salát nakrájíme nebo natrháme na kousky. Okurky a rajčata nakrájíme na kolečka. Na trošce oleje opečeme slaninu dokřupava a po zchladnutí ji nakrájíme na kousky (můžeme ji nechat i v plátcích). Krok 7: Cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, dáme ji na pánev, kde jsme opékali slaninu, a osmažíme dozlatova. Krok 8: Vrátíme se k těstu. Troubu zapneme na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Krok 9: Těsto rozdělíme na jednotlivé bochánky (8 kusů) a vytvarujeme housky. Naskládáme je na plech a necháme ještě půl hodiny dokynout pod utěrkou. Krok 10: Nakynuté housky můžeme lehce naříznout pomocí žiletky (ale nemusíme, jde o ozdobu), navlhčíme je vodou, posypeme sezamem a dáme péct asi na 15–20 minut dozlatova. Krok 11: Housky necháme lehce vychladnout a podélně je rozřízneme. Krok 12: Maso vyjmeme z lednice a rozdělíme ho na jednotlivé porce, ze kterých vytvarujeme placky tak velké, aby byl jejich průměr o kousek větší, než je průměr housky (maso se lehce speče). Krok 13: Na pánvi rozpálíme trochu oleje, vložíme do ní maso a opékáme asi 2–3 minutky. Krok 14: Maso otočíme a na opečenou stranu položíme plátek sýra. Takto dopečeme ještě 2 minutky. Krok 15: Kompletace burgeru: Vrchní i spodní díl housky potřeme barbecue omáčkou. Krok 16: Na spodní díl dáme ledový salát a pokapeme jej majonézou. Krok 17: Na salát položíme slaninu a osmaženou cibuli, poté maso se sýrem, ozdobíme okurkou a rajčaty, a přiklopíme vrchním dílem housky. Krok 18: Spíchneme špejlí a podáváme.

TIP: Jak správně jist hamburger

Zveřejněno 27. 12. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Kdo má doma gril maso je lepší grilované. A pro velké jedlíky se hodí připravit ještě hranolky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Poctivý vepřový burger v domácí housce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJXJ3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Poctivý vepřový burger v domácí housce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJXJ3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná, droždí, voda, mléko, cukr krupice, sůl, sádlo, semínka sezamová, plecko, sůl, pepř mletý, česnek, solamyl, olej, slanina, cibule, salát ledový, okurky sterilované, rajče cherry, omáčka steak barbecue, majonéza, olej

Přidat fotografie receptu