Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké citronové - křehké

Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Křehké linecké cukroví patří mezi vánoční oblíbence již celá desetiletí. Vyzkoušejte tento recept, provoní domov máslem a citronem.

Hodnocení receptu je 5,0 (133×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 10 min

60 min (50 min příprava + 10 min tepelná úprava)

10. 12. 2009 01:09

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

dle velikosti

Nutriční hodnoty

Energie19 856 kJ / 4 746 kcal
Bílkoviny43,82 g
Tuky248,25 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,14 g
Sodík 170 mg
Sůl1,03 g
Sacharidy579,53 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na těsto jsem dostala před lety od maminky mého kamaráda, těsto je mnohokrát vyzkoušené a cukroví všem chutná. Díky přídavku Solamylu a citronové šťávy je těsto méně obvyklé, ale stojí za vyzkoušení. Vykrajujeme z něj jednoduché tvary a dodržujeme minimální sílu těsta, aby se jemné a křehké cukroví zbytečně nelámalo. Cukroví je po upečení hodně křehké a při mazání se láme. Těsto se nehodí do formiček, je určené na vykrajované cukroví. Těsto lze připravit i dopředu, pak zabalit do mikrotenového sáčku, uložit do chladničky a péct z něj cukroví až třeba za jeden až dva dny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Radana1

22. 12. 2014 12:16

Luxusní cukroví. Děkuji milé Mirce za ten nejlepší recept na křehké cukroví! Večer jsem si připravila těsto i když jsem musela nahradit ingredience, které jsem doma v tu chvíli neměla - solamyl (škrob + 1/2 vanilkového pudinku), šťáva z citronu (šťáva z pomeranče) a pekla jsem v noci, upečené a vychladlé cukroví se dalo krásně slepovat, nerozpadá se a teď ráno mám strach že i když jsou nyní Vánoce za 2 dny, nemá šanci přežít! Je neuvěřitelně lehounké, křehké - děti říkají přesně: BOŽÍ! :yes::yes::yes:

ŽANETA

16. 12. 2014 20:58

Veronika.Hrozna:
Recept je úžesný...s těstem se perfektně pracuje je opravdu křehoučké...
udělala jsem ze dvou dávek.A po týdnu jdu na další várku:-K:-K:-K:-K:-p:-p:-p:-p:-p

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

12. 12. 2014 17:43

Ivana79: Dobře ,že si napsala mám těsto v lednici od včerejšku ,tak to jdu dát do trouby.

Ivana79 Ivana79

12. 12. 2014 17:29

Dnes som konečne dokončila,robila som 2 dávky,sú výborné :-p:-K:yes:

hosta hosta

3. 12. 2014 00:15

Ze zvyku jsem linecké (ať ho kdo chce nazývá jakkoliv:-))) pekla celá léta podle starého rodinného receptu, letos jsem tradici porušila a jsem moc ráda - toto je fakt vynikající, starý recept vyřazuji a jiné už dělat nebudu. Díky.:yes:

MIRIAM789@seznam.cz

2. 12. 2014 11:17

výborný recept, děkuji že jste se podělila, s těstem se krásně pracuje,:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 12. 2014 11:00

Mirko, dovolím si přidat foto. Toto linecké je opravdu vyjímečně skvělé :-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

27. 9. 2014 18:13

mimosa:No já takovou krásu neupeču ani za nic ,a že smazat! Chlubit se mužeš ,ať ti závidím !:-D A fakt je velmi dobré.Jiné už nepeču.:yes:

mimosa mimosa

27. 9. 2014 14:09

Tak jsem dneska pekla jen tak k čaji,nebo kafíčku.Je to fakt jemné a dobré pečivo.Přidávám foto,není tak pěkné,jako tvoje,když tak smázni;-)

Navir Navir

15. 9. 2014 14:47

Veronika.Hrozna: :-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes: málem mně zaskočilo smíchy kafé :yes::-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

15. 9. 2014 14:27

zizala:Jo žluknot,téda to moje nemá na žluknutí šanci. Leda bych nějaké schovala,tak že by je pak nikdo nenašel. :-(:-D:-D:-D
Co nehrozí ! A za 24 hodin co vydrží jedna várka pečiva ti nic neožlukne , leda manžel ze vzteku ,že mu to někdo celé sežral.:-D

zizala zizala (moderátorka)

15. 9. 2014 11:19

Veronika.Hrozna: :-)) taky máme nejraději to víc pečené. Navíc málo upečené máslové pečivo má sklon žluknout ;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

15. 9. 2014 08:03

Jackie79: Musíš linecké řádně upéct líp více ,jako méně.
Hezky do ružova ,žádné takové ty úplně bílé, ale tmavší.Pak budeš cítit vynikající chuť.Musí se to hlídat. Já to moc nehlídám a občas jsou tmavší,ty milujou všichni a sežerou se ješté teplé.
Když jsem je dělala poprvé tak jsem je řádně nepropekla aby se mi nespálily. Tak tam sice nebylo ten škrob cítit ,ale muže to zpusobit potíže s trávením.Pálení žáhy, ale věděla jsem ,že jsem to řádně nepropekla tak jsem zkusila druhou várku a vynikající. :-p:-p:-p Jo a abych nezapomněla ,schovat jinak nebudeš mít na Štedrý večer ani kousek.

Jackie79

15. 9. 2014 06:56

Sice je teprve září, já už si ale probírám recepty na letošní vánoční cukroví. Narazila jsem na toto linecké a mám dotaz. Není v těstě cítit ten škrob? Jednou jsem totiž pekla http://www.toprecepty.cz/recept/16467-polomacene-b... - a banánky měly podivnou příchuť. Byly dobré, zejména druhý den, ale škrob jsem v nich jednoduše cítila :-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 12. 2013 17:26

Veronika.Hrozna:Tak tohle nepečte,a když tak dvojnásobnou dávku.Upekla jsem až dnes pro jistotu!Přišel jeden dej mi deset sebou,pak druhá dej mi deset sebou.Několik jich sežrali rovnou z tácku kde je ukládám po natření džemem.
Manžel, natři mi konečně džemem ty tmavší , já chci taky dokdy mám čekat?
Nejezte mi ty kroužky ty mám pod kokosové pusinky ,ty budu dělat zítra.
Tak uděláš míň pusinek ,no ne! :-(

1 6 7 8 9 10 13

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nejlepší křehké linecké cukroví křehké linecké těsto křehke linecke cukrovi krém na linecké cukroví citronový krém do cukroví citrónové linecké cukroví křehké linecké těsto recept citronový krém na cukroví linecké cukroví citronové citronové linecké těsto krém do lineckého cukroví linecké citronové vykrajované linecké citronové cukroví citrónové cukroví vynikající linecké cukroví krém do lineckého krémy na linecké. cukroví linecké těsto citronove linecké cukroví se solamylem linecké těsto se solamylem

Suroviny: mouka hladká, máslo, cukr moučkový, solamyl, žloutek, prášek do pečiva, šťáva citronová, marmeláda

TopRecepty.cz

Linecké citronové - křehké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8nV