Dezert se podává na závěr menu, a tak by měl být pomyslnou třešničkou na dortu
		Pod pojmem dezert si asi většina z nás představí „sladkou tečku“. Vyhledáme-li si definici slova dezert, jež je převzato z francouzštiny, zjistíme, že dezert je pokrm, který zakončuje hlavní jídlo. Jde především o sladké pečivo, ale může jím být i ovoce, zmrzlina nebo sýr.
Tradiční sladké české dezerty
Mnoho z nás má v paměti dobrotu zvanou svítek, která však bohužel upadá v zapomnění. V současnosti se nejčastěji setkáme s palačinkami, oblíbené jsou především ty s ovocem a se zmrzlinou. Dezertem může být i domácí zákusek nebo klasická piškotová bábovka.
Dezerty typické v zahraničí
- Francie – variace sýrů, nejlépe těch, které se hodí ke konzumovanému vínu
 - Itálie – kromě sýrů a sezónního ovoce i něco sladkého, např. panna cotta
 - Anglie – jednoznačně pudink, a to sladký i slaný
 - Polsko – například makowiec (roláda s makovou náplní) či sernik (tvarohový koláč)
 - Rakousko – všem známý Sacherův dort a nejen u nás zdomácnělý štrúdl čili jablkový závin
 
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více