Koláč s ořechovým piškotem

Hella Kuchařka:

Doba přípravy: 30 min PT0H30M Moučníky , Řezy 16 názorů

Koláč s ořechovým piškotem
525
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Suroviny

Těsto
300 g hladké mouky
250 g másla
1 žloutek
2 lžíce smetany (nebo 1 mlíčko do kávy)
Piškot
4 vejce
160 g strouhaných ořechů
160 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V mouce rozdrobíme máslo, přidáme žloutek a smetanu a vypracujeme hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice vychladit.

  2. Mezitím si ušleháme vejce s oběma cukry a pak lehce vmícháme ořechy.

  3. Těsto rozdělíme na 2 díly a jeden rozválíme na menší plech, ideální je kulatá forma na dort o průměru 30-34 cm.

  4. Na vyválené těsto nalejeme ořechový piškot. Piškot zakryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Můžeme, ale nemusíme pomazat vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 170°C tak 10 minut, pak zmírníme na 150°C a pečeme dalších 10 minut, až povrch těsta zrůžoví.

Poznámka

Těsto je dost křehké a může být problém jím piškot zakrýt. Vrchní vrstva těsta je velmi dobrá a bylo by škoda jí tam nedat. Můžete si vypomoci tím, že místo velkého kusu těsta si vyválíte jen pruhy, které ve výsledku koláč ozdobí. Pokud si chcete práci maximálně zjednodušit, pak z druhé části rozváleného těsta vykrájíte jen srdíčka, kytičky nebo třeba sněhuláky a ty volně poházíte po piškotu. Doporučuji při tom přemýšlet o tom, jak je rozložit, aby to hezky vypadalo při krájení. V tom případě doporučuji těsto s piškotem nechat krátce zapéct v troubě (tak 3-5 min) a pak vyndat a na něj dávat pruhy nebo srdíčka, protože do syrového piškotu by mohly propadnout.

Koláč je velmi křehký, málo sladký a jde dobře zamrazit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 644 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koláč s ořechovým piškotem

  • ZuzanaD ZuzanaD

    Tenhle koláč jsem dělala a skoro ho ani nezkusila. Hned byl pryč. CHválím a udělám ho zas. :yes:

    Odpovědět

  • BastMetztli BastMetztli

    Výborné, křehoučké a díky ořechové vrstvě vláčné. :yes::-))

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :yes::yes::yes: a další bodík
    Určitě je velice jedlý, už si ho představuji.

    Odpovědět

  • Ivina Ivina

    Tak jsem včera zkusila tento moučník a je to výborný.Do vykrojených kytiček jsem dala čoko polevu,mám to vyfocené v albu,ale než jsem to stačila vyfotit,tak mi to doma načali.:yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Tak já tenhle koláč vždycky dělám tak, že ho celý zakryju těstem. To řešení s pruhy a vykrajovanými tvary jsem sem dala pro zpestření a pro začínající kuchařinky. Prostě, zase to vypadá trochu jinak.

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak to musím vyzkoušet.:yes::yes: ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    No áno, ďalší skvost! +

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    Sodovko, nejlepší řešení jsou ta nejjednodušší:yes::yes::yes:...nechceš tady toto napsat do "Tipy a rady"?...tady to zapadne...

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Křehké těsto válím na pečícím papíru a ten pak přenesu i s těstem na pečící plech. Když potřebuji s křehkým těstem zakrýt vrch moučníků, tak ho jednoduše nastrouhám (velké slzičky). Celý pekáč pokryji strouhaným těstem a je to :-)). Je to rychlovka, žádné trápení a moučník vypadá vždy dobře. Hello, za dobrý ořechový koláč posílám bodíka.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Tak tento moučník se u nás vůbec neohřeje a je hned pryč. Také potírám pikantní zavařeninou. Bodík už letí:-p

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Hello - krásné, úplně jsi mne namlsala :-)

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Dobrota mnam mnam:yes:6:yes: U krehkeho testa (treba na mrizky u mrizkoveho kolace) si vypomaham tak, ze dam rozvaleny plat na pecicim papiru na chvili do mrazaku - pak se kraji jedna radost.:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    No to vypadá báječně!!!!:yes:+5.

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Helli, krásný moučník. +:yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Helli, nádhera!!:yes: Je to velice zvláštní moučník!!

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo