Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levná jídla nemusí být taková, která nás málo zasytí. Přestože se zaměříme na pokrmy přátelské k naší peněžence, můžeme si pochutnat. Stačí se orientovat na suroviny, které jsou výživné a přitom za příznivou cenu. Provedeme vás výběrem oblíbených a snadných jídel, která se hodí k obědu i k večeři.

V některých rodinách je zvykem mít sytý oběd a k večeři už jen něco lehkého, ale jinde se právě k večeři vaří vydatnější jídlo, protože se konečně sejde celá rodina. Tentokrát se zaměříme na pokrmy, které se hodí na podzimní období. Zužitkujete do nich nejen sezónní suroviny, ale i takové, které jsou k dispozici celoročně.

1/15

    1 z 15

    Dýňová polévka

    Dýňová polévka Video

    Oblíbeným a vydatným jídlem podzimních dnů jsou husté polévky, které nás krásně zahřejí a zasytí. Jednou z možností je dýňová polévka, která se nejsnáze připravuje z dýně hokaido. Tuto dýni není potřeba loupat, stačí z ní vydlabat semínka a zbývající část zpracovat. Polévka výborně chutná s kopečkem smetany a s opraženými dýňovými semínky.

    2 z 15

    Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)

    Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý) Video

    Bramborový guláš je báječným jídlem, které levně zasytí nejen rodinu, ale i daleko více strávníků. To samé platí pro nejrůznější typy gulášů, které vůbec nemusí být z masa - jejich základem mohou být také luštěniny (fazole, sója) nebo třeba hlíva ústřičná. Pro guláše je typické, že nás krásně zahřejí a s pečivem nebo s knedlíkem jsou dostatečným jídlem i bez polévky.

    3 z 15

    Dýňové rizoto s kuřecím masem

    Dýňové rizoto s kuřecím masem

    Rizoto patří mezi levná jídla, ale samozřejmě záleží, jaké suroviny do něj přidáte. Na podzim můžete využít zásobu dýní a vyzkoušet dýňové rizoto. Na doplnění rizota podle tohoto receptu budete potřebovat ještě kuřecí maso, ale také ho můžete úplně vynechat podle rad z komentářů pod receptem. Na posypání rizota se bude hodit strouhaný sýr, buď parmezán nebo levnější eidam.

    4 z 15

    Pečené bramborové placky

    Pečené bramborové placky Video

    Výborným jídlem jsou bramborové placky, které se dají připravit na nespočet způsobů, ze syrových nebo vařených brambor. Pokud zvolíte jako základ vařené brambory, zužitkujete výhodně zbytky z předchozího dne. K bramborám přidejte nakrájenou cibulku, utřený česnek, vejce, a pro lepší chuť trochu uzeniny a strouhaného sýru. Z těsta nabírejte lžící hromádky a dávejte je na pečicí papír. Placičky podávejte jen tak nebo jako přílohu.

    5 z 15

    Zapečená brokolice s těstovinami

    Zapečená brokolice s těstovinami

    Těstoviny určitě řadíme mezi levné suroviny, zvlášť pokud si je nakoupíme do zásoby v akci. Dají se připravit na mnoho způsobů. Stačí k nim přidat chutnou a zároveň jednoduchou omáčku a ozdobit je strouhaným sýrem. Výbornou volbou jsou zapečené těstoviny se zeleninou. Také do nich zužitkujete různé zbytky z ledničky, ale pro lepší chuť přidejte ještě strouhaný sýr, vajíčka, případně uzeniny nebo smetanu.

    6 z 15

    Zapečené brambory s mletým masem a smetanou

    Zapečené brambory s mletým masem a smetanou Video

    Pokud máte doma brambory, nabízí se celá řada jednoduchých receptů na jejich využití. Nikdy nezklamou brambory zapečené v troubě. Můžete k nim přidat něco ze zásob v ledničce nebo mrazničce. Podle tohoto receptu zužitkujete mleté maso, vajíčka a eidam, ale můžeme vám nabídnout celou řadu alternativních receptů z našeho receptáře.

    8 z 15

    Nejlepší špenát

    Nejlepší špenát Video

    Špenát je osvědčenou volbou, která v domácím provedení chutná dětem i dospělým. Špenát se dá připravit na mnoho způsobů. Výborně chutná tradiční pojetí s bramborami a vajíčkem, ale skvělou možností je kombinace s gnocchi a s oblíbenými těstovinami. Můžete vyzkoušet také lasagne se špenátem.

    9 z 15

    Domácí sekaná z mletého masa

    Domácí sekaná z mletého masa Video

    Také sekaná patří mezi levná jídla. Můžete si ji upéct podle receptu z našeho receptáře, do kterého budete potřebovat mleté maso a několik dalších surovin, do náplně můžete přidat i párky, vařená vajíčka a kyselé okurky. Jinou variantou jsou nejrůznější verze "sekané", jejichž základem je např. strouhaná cuketa. Z jednoho plechu nasytíte více strávníků, případně část můžete zmrazit po jednotlivých porcích a použít podle potřeby.

    11 z 15

    Domácí langoše

    Domácí langoše Video

    Na langoše podle tohoto receptu si připravte kynuté těsto, do kterého dáte jogurt a vlažnou vodu. Langoše s jogurtem jsou méně mastné. Po vykynutí z těsta tvořte bochánky, rozválejte je na placky a po dokynutí je smažte ve vyšší vrstvě oleje. Langoše výtečně chutnají potřené kečupem a posypané strouhaným sýrem. Výborné jsou i nasladko.

    12 z 15

    Kapustové karbanátky (kelové) smažené v troubě

    Kapustové  karbanátky (kelové) smažené v troubě Video

    Kapustové karbanátky můžete připravit s masem nebo bez něj, výborně chutnají s kouskem uzeného nebo salámu, můžete do nich přidat také strouhaný uzený sýr. Podle tohoto receptu připravíte jednoduché kapustové karbanátky, kterou jsou doplněné trochou nadrobno nakrájené uzeniny. Upéct je můžete v troubě jen s minimálním množstvím oleje.

    13 z 15

    Smažený květák

    Smažený květák Video

    Smažený květák patří mezi naše oblíbená jídla, obyčejně ho podáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší. Výborně se k němu hodí zeleninová obloha. Květák si můžete koupit už obalený, ale doma kompletně připravený je nejlepší. Růžičky květáku před obalením v trojobalu obvykle povaříme do poloměkka, ale není to nutné. I nepředvařený během smažení krásně změkne.

    14 z 15

    Rýžový nákyp

    Rýžový nákyp Video

    Rýžové nákypy jsou milovaným jídlem dětí, ale dospělí si na nich také rádi pochutnají. Podle tohoto receptu do nákypu použijete předem v mléce uvařenou rýži, kterou doplníte bílkovým sněhem a žloutky a také ovocem (čerstvým, kompotovaným nebo mraženým) a zapečete v troubě do zezlátnutí povrchu. Nákypy můžete po libosti vylepšovat, ale výborně chutnají i ty nejjednodušší verze.

    15 z 15

    Jablková žemlovka

    Jablková žemlovka Video

    Další oblíbené jídlo dětí je žemlovka, do které zužitkujete starší pečivo, především obyčejné rohlíky, ale použít se dá samozřejmě třeba vánočka nebo veka. I na žemlovku je celá řada receptů, ale výborně chutná i ta nejjednodušší verze z rohlíků namočených v mléce a doplněných najemno nakrájenými nebo nastrouhanými jablky.

1/15

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli