Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše jsou uzlíky nebo smotané kousky kynutého těsta. Velikonoce si bez této sladké, dokonale medové dobrůtky neumíme představit. Podívejte se s námi na časté chyby v jejich přípravě, abyste jim mohli snadno předejít.

Jidáše zná každý, stejně tak i důvod jejich různě stočeného tvaru, který znázorňuje provaz - Ježíšův zrádný apoštol Jidáš se totiž oběsil. Díky výčtu častých chyb, kterých se při přípravě a pečení jidášů dopouštíme, budete pro příště vědět, jak se jim s lehkostí vyhnout a docílit tak nadýchaných bochánků s vůní medu.

Chyby nejen při pečení jidášů

Nenechte se odradit neúspěchem a připravte si ty nejlepší jidášky, jaké jste kdy jedli:

  1. Použité suroviny nesmějí mít rozdílné teploty, aby se kynuté těsto vydařilo. Pokud jste se do něj rozhodli použít máslo, musí být změklé, nikoliv horké.
  2. Těsto je nutné důkladně propracovat, aby bylo pružné, hladké a nelepivé. To dá trochu více práce - jedná se o tučné těsto, ale nebojte se toho. Nezapomínejte ani na nutnost dvojitého kynutí, jinak si moc nepochutnáte.
  3. Nelekejte se konzistence těsta, které je o něco hutnější než klasické kynuté těsto. Je to proto, aby jidáše držely požadovaný tvar stočeného provazu. Rozhodně nesmí být řídké, ale naopak ani velmi tuhé - pracuje se s ním dobře.
  4. Nebojte se s těstem pracovat - rozdělte ho na více kousků, kdy každý z nich rozválejte dlaněmi v dlouhý váleček (hada) o průměru zhruba 1 centimetru a ten poté libovolně stočte. Nemějte obavy, správně vypracované těsto se netrhá.
  5. Nezapomínejte na předehřátí trouby, což je častou a fatální chybou začátečníků.
  6. Příliš lepkavým jidášům snadno předejdete tím, že je medem potřete ihned po vytažení z trouby. Po pozdějším potírání budou o poznání lepkavější.
  7. Malé a tvrdé jidáše mohou být známkou rozdílných teplot jednotlivých ingrediencí, ale také špatného kynutí, případně nevykynutí těsta.
  8. Pozor na přesušení jidášů - toto drobné pečivo se peče prudčeji a kratší dobu, nikoliv při nižší teplotě delší čas.

Na jidáších si pochutnáte jen tak samostatně, ale také je můžete potřít máslem a případně i marmeládou. S hrnkem mléka vykouzlí dokonalý celek. Upečete si společně s námi velikonoční jidáše podle názorného videoreceptu z naší dílny?

Komentáře

Další tipy a triky