Chyby při pečení jidášů: Propracovanost těsta je důležitější, než se může zdát
Jidáše jsou uzlíky nebo smotané kousky kynutého těsta. Velikonoce si bez této sladké, dokonale medové dobrůtky neumíme představit. Podívejte se s námi na časté chyby v jejich přípravě, abyste jim mohli snadno předejít.
Jidáše zná každý, stejně tak i důvod jejich různě stočeného tvaru, který znázorňuje provaz - Ježíšův zrádný apoštol Jidáš se totiž oběsil. Díky výčtu častých chyb, kterých se při přípravě a pečení jidášů dopouštíme, budete pro příště vědět, jak se jim s lehkostí vyhnout a docílit tak nadýchaných bochánků s vůní medu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby nejen při pečení jidášů
Nenechte se odradit neúspěchem a připravte si ty nejlepší jidášky, jaké jste kdy jedli:
- Použité suroviny nesmějí mít rozdílné teploty, aby se kynuté těsto vydařilo. Pokud jste se do něj rozhodli použít máslo, musí být změklé, nikoliv horké.
- Těsto je nutné důkladně propracovat, aby bylo pružné, hladké a nelepivé. To dá trochu více práce - jedná se o tučné těsto, ale nebojte se toho. Nezapomínejte ani na nutnost dvojitého kynutí, jinak si moc nepochutnáte.
- Nelekejte se konzistence těsta, které je o něco hutnější než klasické kynuté těsto. Je to proto, aby jidáše držely požadovaný tvar stočeného provazu. Rozhodně nesmí být řídké, ale naopak ani velmi tuhé - pracuje se s ním dobře.
- Nebojte se s těstem pracovat - rozdělte ho na více kousků, kdy každý z nich rozválejte dlaněmi v dlouhý váleček (hada) o průměru zhruba 1 centimetru a ten poté libovolně stočte. Nemějte obavy, správně vypracované těsto se netrhá.
- Nezapomínejte na předehřátí trouby, což je častou a fatální chybou začátečníků.
- Příliš lepkavým jidášům snadno předejdete tím, že je medem potřete ihned po vytažení z trouby. Po pozdějším potírání budou o poznání lepkavější.
- Malé a tvrdé jidáše mohou být známkou rozdílných teplot jednotlivých ingrediencí, ale také špatného kynutí, případně nevykynutí těsta.
- Pozor na přesušení jidášů - toto drobné pečivo se peče prudčeji a kratší dobu, nikoliv při nižší teplotě delší čas.
Na jidáších si pochutnáte jen tak samostatně, ale také je můžete potřít máslem a případně i marmeládou. S hrnkem mléka vykouzlí dokonalý celek. Upečete si společně s námi velikonoční jidáše podle názorného videoreceptu z naší dílny?
Komentáře