Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutné jidáše jsou tradičním obřadním pečivem, které se peklo tak, aby se mohlo podávat na Zelený čtvrtek, nejlépe brzy ráno ještě před východem slunce. Sladké pečivo se připravuje z kynutého těsta a chutí připomíná vánočku nebo mazanec. Povrch jidášů se potírá hned po upečení medem, proto je mírně lepkavý.

Pokud jidáše zatím známe jenom z fotografií, můžeme je tentokrát vyzkoušet upéct podle osvědčených receptů, lahodné a vláčné pečivo nám určitě přijde k chuti, navíc krásně ozdobí náš velikonoční stůl. Tradiční tvary jidášů sice připomínají stočené provazy, ale pokud máme malé děti, určitě je nadchnou tvary různých zvířátek.  

1

Kdy upéct jidáše

Jidáše se podle tradice pečou před Zeleným čtvrtkem a připomínají události, které předcházely ukřižování Ježíše, tzn. zradu Jidáše, jednoho z Ježíšových učedníků. Jidáš se pak v zoufalství oběsil na provaze, když viděl, co způsobil. Právě s tímto činem souvisí tvar jidášů, které vypadají jako stočené provazy. A pokud se chceme držet tradice, dáme si jidáše k časné snídani na Zelený čtvrtek.

2

Jaké suroviny potřebujeme na jidáše

Jidáše pečeme ze sladkého kynutého těsta, podobného těstům na vánočky nebo mazance. Těsto je tučnější a po upečení příjemně chutná. Do těsta si nachystáme kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a trošky cukru. Dále budeme potřebovat mouku, tuk (změklé máslo), mléko (podle některých receptů smetanu nebo vodu), cukr, strouhanou citronovou kůru a vejce. Na potření hotových jidášů si připravíme med.

3

Jak se připravuje těsto na jidáše 

Zvlášť si necháme vzejít kvásek a teprve po vzejití ho přidáme k ostatním surovinám. Připravíme obvyklým způsobem tučnější kynuté těsto, které je potřeba velmi dobře propracovat, aby získalo hladkost, pružnost a tvárnost. Práci nám výrazně usnadní domácí pekárna (program Těsto) nebo elektrický robot

4

Jak dlouho by mělo těsto kynout

Správné kynutí má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat:

  • Suroviny na těsto by měly mít pokojovou teplotu, a tekutina, kterou přidáváme do těsta, by měla být vlahá (ne však horká).
  • Do tohoto těsta (tučnějšího) se vyplatí připravit kvásek a počkat na vzejití, jinak by kynutí trvalo déle.
  • Vypracované těsto poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou, aby neosychalo.
  • V teplém prostředí probíhá kynutí rychleji.
  • Těsto by mělo kynout dostatečně dlouho (přibližně hodinu, někdy i déle), aby svůj objem přibližně zdvojnásobilo.
  • Po vytvarování jidášů necháme kousky před pečením znovu dokynout

5

Jaký tvar mají velikonoční jidáše, jak se tvarují

Vhodné tvary pečivaJidáše mívají tvar stočeného provazu, z kynutého těsta vytváříme různé pletence, pletýnky a další zajímavé tvary. Symbolický tvar provazu připomíná smrt, jakou zemřel Jidáš, který zradil Ježíše. Z pěkně tvárného těsta můžeme modelovat i další motivy, často s jarní tematikou. Mohou to být jednoduché tvary zvířátek (holubičky, ptáčci, zajíčci, kuřátka, housenky, šneci), ale i miminka, uzlíčky nebo copánky.

Postup tvarování jidášů: Při tvarování jednotlivých kousků si nejprve vykynuté těsto rozdělíme na malé bulky, každá z nich by měla asi pět minut odpočívat, než z ní budeme tvarovat jidáše. Po chvilce každou bulku rozválíme na tenký váleček (dlouhý asi 20–25 cm a tenký asi jako malíček) a ten stočíme podle svého přání. S těstem se dobře pracuje a tvary po chvíli pěkně nabydou.

6

Čím se potírají jidáše

Vytvarované jidáše necháme na plechu s pečicím papírem ještě dokynout a před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem (s troškou vody). Ještě horké pečivo, hned po vytažení z trouby, můžeme potřít rozehřátým medem. Jidáše pak budou mírně lepkavé. Čím dříve po vytažení je potřeme, tím budou lepit méně. Nebo je můžeme nechat vychladnout a jíst jen namazané máslem a medem nebo marmeládou. Chutné jsou i "jen tak", bez namazání.

7

Jak se pečou velikonoční jidáše 

Plechy s pečivem vkládáme do předem vyhřáté trouby. Jedná se o malé kousky kynutého pečiva, které se poměrně rychle a dobře propečou. Na jejich upečení potřebujeme cca 15–18 minut při teplotě 170–190 °C (v horkovzdušné troubě). Při pečení jidášů se řídíme pokyny z konkrétního receptu.

8

Jak velikonoční jidáše ozdobit

Jidáše zdobíme nejen pěkným vytvarováním a potřením (viz rada č. 5), ale důležitý je i způsob jejich podávání. Toto pečivo může být krásnou součástí velikonočního svátečního stolu, drobné jednoduché tvary (např. pletence, uzlíky, zvířátka) pěkně vybarveného pečiva působí velmi dekorativně a lákají k ochutnání.

9

Jak poznat, kdy jsou jidáše hotové

Na upečení jidášů potřebujeme cca 15–18 minut při teplotě 170–190 °C. Pečivo je drobné, proto se rychle propeče. Upečením získá pevnost, na povrchu zezlátne, zespodu ztratí vlhkost a mírně se vybarví. Pokud si nejsme jistí, jeden kousek na zkoušku rozlomíme.

10

Jak skladovat velikonoční jidáše

Jidáše vydrží vláčné a chutné, když je nenecháme osychat, ale přikryjeme utěrkou nebo v hrnci pokličkou, případně pokud je vložíme do sáčku. A když je potřebujeme uchovat déle, nejjednodušším způsobem je zmražení. Po vyjmutí z mrazničky budou skoro jako čerstvě upečené.

Na závěr pro vás máme video-návod, který názorně předvede celý postup - jak připravit těsto na jidáše, vytvarovat je a upéct:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie