Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory povětšinou slouží na talíři jako skromná příloha, ale snadno z nich můžeme udělat lahodný a sytý pokrm, i když je lednice zrovna poloprázdná. Přinášíme inspiraci na tradiční, ale i méně známé recepty, které zvládne každý.

V české kuchyni jsou brambory klíčovou surovinou a nejčastěji připravovanou přílohou. Jsou neuvěřitelně variabilní, výživné a cenově dostupné. Brambory jsou základem mnoha tradičních jídel jako jsou polévky, guláše, zapékané pokrmy nebo knedlíky a bramboráky. Také jsou skvělou cestou, jak pokrmy zahustit, a to bez použití mouky. 

Bramborové recepty z jedné pánve 

Velmi oblíbené a rychlé jsou pokrmy z jedné pánve, do kterých často využíváme "zbytky" a vařené brambory z předešlého dne. Vše už jen společně orestujeme na pánvi s cibulí, hříbky, uzeninou, zeleninou nebo zelím. Dochutíme solí, pepřem, nasekanými bylinkami, česnekem či strouhaným sýrem. 

Syté bramborové pokrmy

Někdy, a to poměrně často, potřebujeme oběd, který nás opravdu zasytí. Přesně takové jsou tradiční bramborové knedlíky plněné uzeným masem a se zelím, na které zužitkujeme brambory vařené ve slupce. Dalším sytým obědem mohou být smažené a výborně dochucené bramboráky nebo halušky či strapačky se zelím nebo brynzou. 

Zapékaná jídla z brambor

Zapékané pokrmy z brambor jsou syté a zároveň na přípravu poměrně jednoduché. Brambory zde fungují jako základ, který vrstvíme s uzeninou, kousky masa a zeleninou, vše zalijeme smetanou, zasypeme sýrem a upečeme v troubě dozlatova. Podle chuti můžeme obměňovat suroviny, koření i bylinky. 

Lehké obědy z brambor

Lehké obědy z brambor jsou snadné na přípravu, ale především nezatíží žaludek. Řadíme sem pokrmy, které nejsou smažené, mastné a příliš hutné. Takovým je vídeňský bramborový salát s octovou zálivkou a jídlo našich babiček - pečené brambory s tvarohem a bylinkami. 

Brambory nasladko 

Brambory si můžeme vychutnat i nasladko, a to dokonce hned v několika variacích. Klasikou jsou bramborové placky, které opékáme na suché pánvi, plníme nejčastěji povidly a sypeme mákem s cukrem. Z brambor také můžeme snadno připravit těsto na ovocné knedlíky nebo plněné taštičky

Uvařte si s námi z brambor levné a syté jídlo v podobě škubánků s mákem, ty vás jediným soustem přenesou do dětství. S přípravou pomůže náš videorecept
Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky