Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenská kuchyně si potrpí na jednoduchost v tradičních receptech, které umožní používat v kuchyni vlastní ovoce a zeleninu, maso a sýry z chovů, lesní plody a mnoho dalších surovin, kterými je Slovensko známé.

Slovenská kuchyně se dříve dělila na dvě části. Severní kuchyně byla velmi jednoduchá a omezovala se na několik základních surovin. Jižní Slovensko se svými úrodnými rovinami oplývalo množstvím ovoce a zeleniny. I v současnosti má pěstování plodin na jihu velký vliv na druh a kvalitu stravování.

Co je typické pro Slovensko

Pro Slovensko je typická jednoduchá strava, do které se vždy zužitkovalo vše, co se dalo vypěstovat na zahradě, na poli nebo najít v lese. Pro sever jsou typické houby, ořechy, brambory, zelenina (zelí, kapusta, mrkev, celer, cibule, česnek) a rychle plodící rostliny (hrášek, fazole). Díky chovu ovcí, krav a koz obsahuje slovenská strava různé druhy sýrů - brynzu, oštiepok, parenicu, korbáčiky. Na jihu se pěstují teplomilné rostliny - obilí, dýně, okurky, papriky, rajčata, kukuřice, meruňky, broskve, melouny. Na maso se chovají převážně krávy a drůbež.

Tradiční slovenské polévky a prívarky

Slovenské polévky byly plné zeleniny, brambor, luštěnin, hub, ale také masa, slaniny, klobás a smetany. K polévkám se podával chléb nebo placky. Hustým polévkám, zahuštěným moukou a smetanou, se říkalo prívarok. Podával se s kouskem uzeného masa, s klobásou, s pikantním dušeným masem nebo s vejci a nahrazoval tak hlavní jídlo. Při velkých rodinných obědech se prívarky servírovaly mezi polévkou a hlavním chodem. Jih Slovenska má blíž k maďarské kuchyni, proto v ní nesmí chybět mletá paprika.

Pečivo jako základní slovenský pokrm

Základem každé kuchyně je chléb. Na severu se pekl tmavý žitný chléb, na jihu dávali přednost bílému pšeničnému chlebu, který nahrazoval přílohy. Typickým slovenským pokrmem jsou stále různé slané i sladké placky a vdolky (například škvarkové pagáče) a lokše, připravené z brambor, mouky a soli. Do placek se míchají škvarky, uzená slanina, kysané zelí, kousky sýra nebo zelené bylinky, které si hospodyně odjakživa pěstovaly v truhlíku za oknem. 

Maso a uzeniny typické pro Slovensko

Pro Slovensko je typické hovězí a vepřové maso, drůbež a ryby, zvěřina a skopové maso. Trvanlivost masa zajistí uzení a sušení, škvařené sádlo a škvarky, slanina a špek, které jsou součástí mnoha jídel. Nejchutnějšími slovenskými masovými jídly jsou pečená masa (často podávaná s dušenou zeleninou jako zelí, kapusta), drůbež na paprice, živáňská pečeně, řízky, halušky se slaninou, plněné knedlíky, škvarkové placky a husté polévky s domácími klobásami.

Sladké slovenské moučníky a zákusky

Sladké lokše s mákem a povidly nebo bramborové placky s tvarohem jsou typickými slovenskými sladkostmi. Po celý rok si můžeme pochutnat na sladkých tažených závinech, koláčích s ovocem, na tvarohových, makových a povidlových buchtách a plněných kulatých koláčích. Jih Slovenska proslul svými drobnými zákusky, inspirovanými rakouskou kuchyní. Všem chutnají drobné perníčky, makové a ořechové moučníky a pečivo z kynutého těsta.

Zkusme rodinu překvapit tradiční slovenskou polévkou, připravenou podle videa:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli